Почистват паметника Майка България
Почистват паметника Майка България / DarikNews.bg

Започна първото цялостно почистване на паметника "Майка България" във Велико Търново. То е част инициативите за 100- годишнината от Балканската война.

Служители от „Реставрация" ЕАД почистват паметника по механичен път, като използват четки, а след това с химикали ще бъдат премахнат медните наслоявания по статуите. Камъкът ще бъде импрегниран, за да се предпази от по-нататъшни увреждания.

Според реставраторите по фигурите и каменния постамент няма застрашаващи повреди. Паметникът "Майка България" е направен от седиментен варовик, който е малко по-податлив на атмосферни влияния и затова изисква по-специално третиране, обясняват специалистите. Преди седмици за почистване и позлатяване бе свалена короната от фигурата на "Майка България".

Мемориалният комплекс е осветен на 6 май 1935 г. под името Паметник на падналите за победите на България, по-късно придобива популярност като „Майка България". Построен е в прослава на загиналите в Руско-турската 1877-1878, Сръбско-българската 1885 г., Балканската и Първата световна войни.