Площадки за скрап ще прави Община В. Търново, търси инвеститор
Площадки за скрап ще прави Община В. Търново, търси инвеститор / Дарик нюз, архив

Наредба за опазване на околната среда на територията на община Велико Търново прие на второ четене вчера Общинският съвет. Документът бе определен като професионално и добре изготвен от общинския съветник от ГЕРБ проф. Михаил Харалампиев. Колегата му от БСП Стоян Витанов попита дали Общината е готова със собствена площадка за прием на скрап, предвид последните промени в законодателството.

Законът предвижда физически лица да нямат право да продават в пунктовете метал или уреди. Това трябва да става под формата на безвъзмездно предаване на специално изградени общински площадки. Заради брожение от страна на фирмите за скрап прилагането на тази промяна в закона беше отложена, но влизането и в сила, така или иначе предстои.

„Общината е предвидила места за площадки за безвъзмездно предаване на рециклируеми отпадъци от домакинствата, има и подробен устройствен план, но се търси инвеститор, тъй като не разполага с такива средства. В Наредбата е предвидено и граждани, които се ползват от площадките, да получат преференции при заплащането на такса смет, определени с решение на Великотърновския общински съвет”, отговори Зорница Кънчева- началник отдел „Околна среда”.