шаран
шаран / ThinkStock/Getty Images
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.

Никулден е! Традицията повелява... (ВИДЕО)

Смята се, че Св. Никола имал власт над морските ветрове и течения - той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море. Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за празника. Никулден заема важно място в българската празнична традиция.
 

Как празнуват Никулден по света? (ВИДЕО)



Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира.

Съвет от именик: Как се готви шаран за Никулден


На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби най-предпочитан е шаранът. Смята се, че именно той е "слугата" на Св. Никола. Едно от поверията гласи, че веднъж, когато светецът бил в открито море, се разразила силна буря. Заради дупка на дъното, в лодката започнало да навлиза вода. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога се нарича "Рибен Св. Никола". Обикновено шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.
 

И тази година рибен курбан от „Лудогорец“ за Никулден


На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
 

Хиляди именници празнуват на Никулден в Северозапада


Дни преди Никулден във великотърновските рибни магазини шаранът можеше да бъде намерен на цени от 4.80 до 6.00 лв. за кг. На Никулден много хора пропускат традиционния шаран за вечеря и избират друг вид риба. Толстолобът остава с непроменени цени през последните години и в момента се търгува между 2,80 и 3.50 лв./кг. Скумрията е на цени между 4.50 и 5.50 лв./кг, като тя е най-търсената риба след шарана. Търговските вериги в града предлагат също и по-скъпи риби като ципура и лаврак, за които клиентите трябва да платят от 13.00 до 17.00 лв./кг. Много търсена е пъстървата, отглеждана в стопанства в България, като цената й в някои обекти надвишава 10.00 лв./кг. В големите верига магазини може да бъде намерена и сьомга на цена около 25.00 лева за килограм.
 

Шаранът държи първенството като избор за Никулден


Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Продавачите в рибните магазини ни дадоха няколко съвета как да разпознаем прясната риба. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Трябва да споменем и, че българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.

Днес имен ден празнуват хората, чийто имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо.

Честит празник от екипа на Дарик радио Велико Търново!