Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия изток също се празнува Никулден. Ето как отбелязват този ден по света:

Холандия и Белгия

Денят на св. Николай, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.

Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и др. А то получава малък подарък, ако е било послушно през годината.

подаръци
ThinkStock/Getty Images

Франция

Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.

В наши дни традиционно на празника се приготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.

Както във Франция, така и в Германия и Австралия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Крампус
ThinkStock/Getty Images

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Палестина

Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква "Св. Никола" се провежда тържествена божествена литургия.

И още:

Традиции около трапезата на Никулден

Коледните традиции и вярвания по света

Коледните пожелания също следват традиции

Най-странните коледни традиции по света

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук