Всяка страна има своите обичаи за посрещането на Коледа. На някои места по света обаче има много странни Коледни традиции. Вижте някои от тях:

Лошия Дядо Коледа

Ако си мислите, че най-лошото, което може да ви се случи около Коледа е да влезете в списъка с лошите деца, значи не сте чували за Крампус - злият двойник на Дядо Коледа. Той наказва всички деца, които не са били послушни през годината.

На 6 декември австрийските мъже обличат страшните дяволски костюми и обикалят из градовете. А на сутринта може да откриете, че коледния ви чорап до камината е пълен не с подаръци, а с въглени.
Тази легенда произлиза от алпийските страни и е разпространена още в Унгария, Бавария и Словения.

Коледните традиции и вярвания по света

Caga Tio

В Каталония на Коледа имат една доста странна традиция, наречена „Caga Tio". Издълбава се дънер, който се поставя на четири дървени крака и му се рисува усмихнато лице .
Всяка нощ този дънер се „храни" с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. На

Коледа дървеното човече се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да пуска лакомства. Докато семейството дружно го налага с пръчки, всички пеят традиционна за случая песничка, с която окуражават дънера да пусне повече лакомства.

Коледни трапези по света

Коледният козел

В скандинавските страни козелът е символ на бога Тор, чиято колесница била теглена от два козела. Тор често убивал животните и след това ги съживявал с легендарния си чук, за да развеселява приятелите си.

Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза

Така в Швеция, Норвегия и някои други северни страни могат да се видят митичните козли.
В шведското градче Галве всяка година се издига 13-метров сламен козел, който вандалите всеки път успяват да запалят и превърнат в зрелищно шоу от 1966 година насам. Традиционна коледна шега е също да успееш да прекараш коледния козел в двора на съседа си, но без да те забележи.