Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза
Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза / ThinkStock/Getty Images

Наближават най-хубавите и чакани празници в годината - Коледа и Нова година. Дните преди тях са изпълнени с коледно настроение, трескаво търсене на подаръци, украсяване на дома и хубави моменти със семейство и приятели.

Коледните трапези по света

Освен коледното настроение има още нещо, което по нашите ширини неминуемо свързваме с тези празници - а именно богатата българска трапеза и „обичайните заподозрени", които присъстват на нея, ето ги и тях:

Баница

Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя с повод и без повод. Баницата с късмети пък е сред най-очакваните ястия на празничната трапеза.

Сарми

Те са типично зимно ястие у нас. Има ги в постен вариант и с месо, в зависимост от вкусовете и спазването на постите. Постните сарми са едно от любимите ястия за празничната трапеза на Бъдни вечер.

Свинско месо

Печено прасенце или пържоли, поднесени с чаша червено вино, блазни почти всеки вкус. Ухае вкусно и може да нахрани обилно цялата компания.

Тиква

Печената тиква се смята за най-празничния десерт през декември. Поднесена с мед и орехи, с канела, с крем карамел или с други добавки, тя е любима за малки и големи.

Четири вкусни причини да ядем тиква за закуска

Туршия

Това определено е най-типичната за декември салата, която е чудесно мезе към така обичаната българска ракия. Този вид зимнина има много разновидности - зеле, краставички, карфиол, моркови и други зеленчуци.

Вижте още:

Кулинарните съкровища на българската кухня

Hай-вкусните ястия в българската кухня

Непознатите ястия от националната ни кухня

Най-здравословните храни за студените зимни месеци