Българската кухня се отличава с изключително разнообразие от вкусове и съчетание на продукти и подправки, което я прави толкова апетитна. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение, векове наред.

Повечето ястия от национална ни трапеза присъстват и в кухнята на другите балкански народи. Това са мусаката, сармити, кебапчетата и кюфтетата.

Ето традиционните български гозби, които всички познаваме и обичаме да си похапваме

Чеверме

Колко вкусно и неповторимо е едно чеверме. Агънце, прасенце, изпечени и въртящи се на жарта за няколко часа. И месце, което се разпада и топи в устата, с онзи неповторим аромат на дим.

Розовият домат влезе в Световна съкровищница на вкусовете

Капама

Ако не сте опитвали капама, време е да го направите. За нея ви трябва един голям гювеч и... всичко вътре. Преплитащият се вкус на пържоли, пиленце,сарми,чушки и всичко останало, правят едно изключително кулинарно усещане.

Пълнени чушки

Всеки ги яде и почти всеки ги обожава. Особено момента, когато добавите българско кисело мляко. Раздробявайки чушката и превръщайки всичко в една хармония на българския вкус.

Непознатите ястия от националната ни кухня

Сарми

На пръв поглед една елементарна рецепта, но с изключителен завършек. Просто ориз и кисело зеле. Може и да е лесна, но сармите на баба могат да се сравнят само с нейната мусака.

Кулинарните съкровища на българската кухня

Мусака

Замислете се, каква е любимата ви вечеря? Нима това не е мусака с таратор? Ако не ви е любимата, то поне веднъж седмично изпитвате непреодолима нужда да я хапнете.

Пържени кюфтета

Пържените кюфтета на баба са без коментар. Рецептата дотолкова се е пропила в трапезата на българина, че се е превърнала в една от най-любимите му храни.

Боб чорба

Боб чорба или яхния-хем полезно, хем вкусно. Боб чорба с мек хляб е невероятна комбинация. Дори малките деца обичат боб.

Шопската салата - най-харесваното ястие във "Вкусът на Европа"

Шкембе чорба

Тази странна наглед рецепта от шкембе, вода ,мляко, масло и червен пипер идеално се допълва от задължителните подправки за него-оцет, чесън и лют пипер. Шкембе чорбата е трудна за направа, не толкаво като продукти, колкото като краен резултат. Винаги има опасност да се пресече и да стане на парцали, но получили се....това е само за богове.

Таратор

Тази смес от краставици, кисело мляко, олио, копър, орехи, вода, чесън и сол е уникална. Става както за лятото, така и за зимата. Може да се твърди, че това е най-често приготвяното ястие във всеки български дом.

Баница

Тя се приготвя в много разновидности, но най-популярна е баницата със сирене. Особено ако е печена в печка на дърва и придружена с един студен айран. Баницата е олицитворение на българската кухня.

Hайвкусните ястия в българската кухня
netinfo