/ netinfo
На 20 декември, четвъртък от 20:30 часа в Клуб „Мелон” във Велико Търново ще се състои благотворителен концерт в подкрепа на Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца "Димитър Екимов" - с. Русаля, с участието на малките възпитаници на училището, местните групи Bluesberries и Кову, Виктория Георгиева и други.

Сцената е отворена за всички таланти, които искат да се включат в благотворителния концерт.

Училището за изкуства и занаяти в Русаля оцелява с чудо

Преди концерта членове на екипа на училището, в присъствието на някои от възпитаниците му, ще разкажат за целите, учебния процес и всекидневието на това уникално за България училище, намиращо се само на броени километри от Велико Търново.

Средствата от входа за концерта (5 лв.) са предназначени изцяло за училището. За тези, които не могат да присъстват, вече са поставени кутии за дарения, изработени от самите деца, в Клуб „Мелон”, Клуб „Седем”, Клуб „ТАМ” и „Сандвичарница” на ул. "Независимост" 33, които ще останат на тези места до Нова година, а на 17 и 18 декември (понеделник и вторник) можете да посетите къщичката на Коледния базар в парк Марно поле и да си купите малък коледен подарък, изработен от децата.  

Частно основно училище „Димитър Екимов“ е уникален проект, който се случва за първи път в България и няма аналог нито Балканите, нито в Източна Европа. Училището е пансион и предоставя безплатно образование, възпитание и грижа за деца от крайно бедни семейства и различни етноси.

Задачата му е да изгради личности с широк кръгозор, устойчива ценностна система, интелигентност, вътрешна увереност, гражданско самосъзнание, самочувствие и творчески заряд. Това би довело до коренна промяна в съдбите им, без да бъдат дистанцирани от семейство и общност. Част от цялостния процес включва чести гостувания на родителите в училището. Това помага те да станат част от атмосферата и да бъдат свидетели на случващото се с децата им.

В работата си екипа на училището залага на индивидуален подход, качествено образование, професионална грижа, занимания с изкуство и много любов. Учебната програма включва, освен общообразователните предмети, засилено изучаване на изкуства - театър, музика, танц, рисуване, а от пети клас се застъпват и типични за България занаяти, приложими в съвременния бизнес.

Ротари клуб събира средства, за да върне блясъка на Военния клуб

Въведен е пилотен модел, базиращ се на алтернативни извънкласни дейности и менторски занимания, който помага за формирането на емоционалната интелигентност на всяко дете.

Това е много важно за изграждане на личността на тези деца, предвид факта, че те постъпват в училище с редица социални, емоционални и образователни дефицити. Екипът на училището смята, че средата и отношението към тях ще помогнат за преодоляването им, както и за усвояване на нови норми на поведение и морал, създаване на трудови, образователни и хигиенни навици.

В момента в училището живеят и се учат 26 ученика от различни краища на страната - Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Свищов, Тетевен и пр. Децата започват обучението си от предучилищна група и ще учат тук до завършване на основно образование, а в бъдеще амбицията е обучението да продължи и до края на XII клас.

Училището отворя врати на 15 септември 2014 г. Разположено е в центъра на България - с. Русаля, община Велико Търново. Изборът е съобразен с идеята децата да живеят сред природа, на тихо, спокойно и красиво място и същевременно да имат близост до големи университетски градове и до знакови места, свързани с българската история, традиции и култура. До момента са построени и функционират: първи учебен корпус и къща за живеене на два етажа, с всички съвременни удобства.

Предстои изграждането на къща за хранене, втори учебен корпус, спортна зала и 2 игрища за спорт; арт-комплекс с театрална зала, изложбени пространства и творчески ателиета; открит амфитеатър; еко-градинки, детски площадки, вело-алеи и други.

Училището е частно, макар че по нищо не прилича на такова, защото всичко, което предлага, е напълно безплатно. До момента в строителство и издръжка на училището, са вложени 3 120 000 лева. Финансирането, основно е идвало от чужди фондации и дарители, както и от лични средства на създателите. До седмата си година училището ще разчита изцяло на дарители и спонсори, финансиране по програми и проекти.

Работи се активно върху стратегии за самоиздръжка, които имат нужда от технологично време за влизане в действие, затова борбата и надеждата ни е, че скоро и българският бизнес ще припознае тази важна за нацията ни кауза.