Общинските съветници дадоха глътка въздух на закъсали диспансери
Общинските съветници дадоха глътка въздух на закъсали диспансери / Sofia Photo Agency
Общинските съветници дадоха глътка въздух на закъсали диспансери
45245
Общинските съветници дадоха глътка въздух на закъсали диспансери
  • Общинските съветници дадоха глътка въздух на закъсали диспансери

Великотърновският общински съвет разреши на Специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания "Д-р Трейман" да изтегли кредит от 800 000 лева.

Присъстващите на днешната сесия съветници отхвърлиха становището на кмета д-р Румен Рашев, което бе против заема и предложиха нов проект за решение. С него управителят на общинското лечебно завадение д-р Иванчо Драганчев получава право да кандидатства пред банки и според най-добрите предложени условия да изтегли кредита.

Средствата са необходими, за да бъде спасена от фалит болницата. Кредитът трябва да бъде върнат в период от седем години, с ежемесечни вноски от по 13 000 лева. Заемът ще бъде обезпечен с ипотека на сградата на поликлиниката на диспансера на ул. „Христо Караминков" 19 във В. Търново. Преди гласуването д-р Драганчев обясни, че през миналата година белодробната болница е била на печалба, но през тази заради намаленото финансиране от Министерство на здравеопазването, което покрива едва 40 на сто от разходите, е изпаднала в тежко състояние.

Той е намалил разходите през първото шесмесечие на годината със 100 000 лева и е съкратил персонала с 15 души, но въпреки това задълженията към доставчици и персонал се трупат и вече са достигнали 800 000 лева. Общинският съветник д-р Мавроди Калейнски призова колегите си да не ликвидират диспансерите, така както преди години е станало с детските градини.

Чуйте звуковия файл. 

В този дух бяха и изказванията на съветниците Роза Мишева и Станислав Рашков, които апелираха да се даде глътка въздух на закъсалата белодробна болница, а колегата им Милен Михов директно предложи проект за решение, което да позволи заема. Така се стигна до рядко срещано единодушно гласуване на Местния парламент.

Съветниците подкрепиха и искането на Центъра за кожно- венерически болести за помощ от 60 000 лева за шест месеца назад от страна на Общината, с цел спасяването му от закриване. Загубите му до момента надхвърлят 45 000 лева.

И двата бивши диспансера са общински търговски дружества. Ако от началото на следващата година не се промени методиката за финансиране на Здравното министерство, за да продължат да съществуват, ще трябва да станат отделения към болницата.