Община Свищов беше домакин на международен форум между приходните агенции на България и Румъния
Община Свищов беше домакин на международен форум между приходните агенции на България и Румъния / netinfo
На 15 септември в Зала 1 на Община Свищов се проведе четвъртият пореден форум между НАП - България и Генералната дирекция за борба с измамите – Румания. Представителите на двете институции стартират тези срещи преди година, като основната им цел е борбата с данъчните измами. Форумите се провеждат на всеки три месеца, като Свищов е четвъртият град домакин. Предходните три регулярни срещи са били на територията на гр. Русе, гр. Видин и гр. Брашов, Румъния. Делегацията на северната ни съседка беше водена от заместник-генералния инспектор по борбата с измамите Теодор-Александру Георгеску.

Община Свищов беше домакин на международен форум между приходните агенции на България и Румъния
netinfo

На срещата в Свищов от българска страна присъстваха представители от ЦУ на НАП, регионалният директор на НАП - Велико Търново Ивайло Здравков, както и началници на секторите по трансграничния район от Видин до Варна. Директорът на дирекция „Фискален контрол“ в НАП Ивайло Тодоров сподели, че са постигнати сериозни резултати за една година. Между България и Румъния се обменя информация за  потока между 3000-4500 камиона на месец и това води след себе си добра събираемост и ползотворни резултати. Той допълни още, че между двете страни са взети конкретни мерки за взаимодействие и 24-часов обмен на информация. По време на срещата двете администрации обсъдиха допълнителните възможности за подобряване на обмена на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение за сътрудничество.

Кметът на община Свищов Генчо Генчев и Председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов приветстваха гостите за реализирането на такъв вид сътрудничество. Те споделиха мнение, че приходните агенции са основен стълб на всяка една държава и общият път, който са поели ще доведе до добри резултати за двете страни, като част от голямото европейско семейство.