Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова
Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова / община Елена
Примабалерината на Националната опера и балет доц. д-р Диляна Никифорова е удостоена с наградата на община Елена за постижения в областта на културата, социалната сфера и обществените взаимоотношения. Кметът инж. Дилян Млъзев връчи плакета на всепризнатата талантлива балерина по време на галаспектакъла в Елена на Балетна академия Марян, на която тя е създател и ръководител.

„За мен е голяма чест и признание. Аз имам своите постижения като личност и артист, но наградата приемам не като лична, а за балетната академия. Тя е плод на много хора, на екип от преподаватели, артисти, деца и техните родители, спомоществователи, които ми помагат. Щастлива съм, че еленската общественост, не само като публика на нашите чудесни спектакли, оценява всичко, което правим за региона“, сподели развълнувана примабалерината.

Детският летен лагер в малкото еленско село, откъдето са родовите корени на Диляна Никифорова, се утвърди като уникална школа за млади таланти, които искат да се усъвършенстват в сферата на класическия балет и да се учат от най-опитните артисти и преподаватели у нас. Вече девета година балетната академия е една от най-очакваните прояви от културния календар на общината. Тя оживява през летните месеци региона и помага за развитието на туризма в еленския край. Галаспектаклите с участието на децата и звезди от Националната опера и балет като Марта Петкова, Дарина Бедева, Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Трифон Митев препълват читалищните салони в Елена и Марян с почитатели на балетното изкуство от цялата страна.

Това лято Балетна академия Марян събра най-много участници – 63 талантливи деца, рекорден е броят на момчетата – 13. За първа година школата имаше пет стипендианта. Освен в Марян и Руховци, нова група репетираше в с. Костел, ръководена от премиер-солиста Никола Хаджитанев. С отлични впечатления от работата с децата, от условията в трите читалища и от галаспектакъла остана Нанси Шилер, президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ в нашата страна. От четири години фондацията помага и подкрепя Диляна Никифорова и нейните съмишленици за развитието на младите дарования в областта на балета.

Основателката на балетната академия завършва хореографското училище като ученичка на Красимира Колдамова. От 1996 г. е примабалерина на Софийска опера и балет, а преди това работи в Щутгартския балет, Марсилския национален балет, Младия френски балет и Белгийския кралски балет. Носител е на десетки награди и отличия от наши и международни конкурси. Водещи партии от известни балети са в нейния репертоар. Гост солист е на Норвежката национална опера, Националната опера в Белград и Балето дел Сюд.

Диляна Никифорова завършва магистратура по специалност балетна педагогика в Академията за музикално, танцово и  изобразително изкуство в Пловдив, а от миналата година е доцент. Докторската й степен по театрознание е от НАТФИЗ. Тя е автор на книгите „Танцов театър и танцови техники“ и „Българският национален балет в края на XX и началото на XXI век“ – хроника на премиерните заглавия на Националната опера и балет през последните 30 години, в която само снимките са над 400. Талантливата и успешна балерина е част от тази история и на 12 октомври в операта ще има тържество по повод 25 години творческа дейност на Диляна Никифорова.