Обявяват автора на Сладкопойна чучулига за почетен гражданин на Лясковец
Обявяват автора на Сладкопойна чучулига за почетен гражданин на Лясковец / Дарик нюз, архив

Със света литургия в Петропавловския манастир започнаха тази сутрин тържествата за празника на Лясковец- Петровден. В 17,30 часа официално ще бъде открита реконструираната по проект централна част на града. Присъствие на церемонията са потвърдили министрите Лиляна Павлова, Сергей Игнатов и Томислав Дончев, информираха от Община Лясковец.

По традиция в празничния Петровден ще бъдат връчени Годишните ученически награди на най- талантливите даца в общината в четири области - математика, природни науки, спорт и изобразително изкуство, както и обявявани заслужилите и почетните граждани на общината. Тържественото заседание на Общинския съвет започва в 18:30 часа, а тържественият ритуал е поливин час по- късно на новопостроената сцена в града.

В концертната програма ще се включат Ансамбъл "Тисафюред" от побратимения с Лясковец едноименен унгарски град, група "Вакали", вокално трио "Евридика" и рок-групата "Черноризец". В късните часове лясковчани ще се насладят и на празнични илюминации.

Със званието „Почетен гражданин на Община Лясковец" тази година е удостоен: детският писател и поет Цоньо Калчев, родом от Джулюница. Авторът на  „Сладкопойна чучулига", „Пей ми, славею чудесни" и много други произведения, намерили място в читанките, от чиято кончина се навършиха 70 години през февруари, получава признанието посмъртно.

Годишните награди на Общината получават Божанка Макавеева- в областта на икономиката, Парашкев Парашкевов- в областта на духовността и културата, Гинка Димитрова- в областта на образованието, Димитър Дамянов и Тонислав Събев- в областта на спорта.

14 деца ще получат годишни ученически награди в четири различни области.

В областта на изобразителното изкуство са отличени: Милена Георгиева, Антония Коруджикова и Димитрона Иванова.

Галин Николов, Димитър Иванов и Николай Николов са наградените за спортни постижения.

Руският театър при Основното училище в Джулюница, Йоана Йорданова, Михаел Михайлов, Пламена Йорданова и Тодор Киров получават наградата в областта на литературата.

В природните науки са отличени Димитринка Димитрова, Силвена Иванова и Ванеса Иванова.