Ново защитено жилище отваря врати във Велико Търново
Ново защитено жилище отваря врати във Велико Търново / Снимка:М.Стоянова

До два месеца във В.Търново ще бъде открит Център от семеен тип за настаняване на деца с лека умствена изостаналост от 7 до 18 години. Той ще се помещава в едното крило на общинска триетажна сграда, намираща се на ул. „Никола Габровски” срещу областната болница „Д-р Стефан Черкезов”.

В центъра ще бъдат настанени 10 деца, които ще бъдат изведени от Дома за деца с увреждания в Горски Сеновец, информира директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. Децата ще бъдат  обгрижвани 24 часа от шест души персонал.

Ремонтът и оборудването за центъра е на стойност 250 000 евро. Финансирането е осигурено по линия на българо-немската фондация на Елена Циглер.

Още преди 10 години тя получи разрешение от общината да стопанисва дясното крило на сградата, където на нейна издръжка живеят деца сираци.

Тази седмица Елена Циглер организира и ръководи почистването на междублоковото пространство и двора на къщата, в което участват 20 доброволци от Германия и десет български младежи. След едноседмична работа, днес групата ще отпътува за почивка на Черно море.

Повече за новата социална услуга чуйте от Росица Димитрова в прикачения файл..