Новият шеф на Етър- 24: Искам великотърновският футбол отново да бъде фактор
Новият шеф на Етър- 24: Искам великотърновският футбол отново да бъде фактор / Дарик нюз
Новият шеф на "Етър- 24": Искам великотърновският футбол отново да бъде фактор
32877
Новият шеф на "Етър- 24": Искам великотърновският футбол отново да бъде фактор
  • Новият шеф на "Етър- 24": Искам великотърновският футбол отново да бъде фактор

 

Първата си пресконференция даде по- рано днес новият изпълнителен директор на "Етър- 24" Димитър Манолов. На нея той представи новия старши треньор на мъжкия отбор на великотърновския клуб Велин Кефалов. Със сигурност на този етап асистенти на Кефалов ще бъдат Сашо Димов и Марин Стефанов, а до две седмици ще дойде и новият треньор на вратарите. Заради ангажиментите му в отбор от "А" група името му не бе оповестено официално, но става дума за шампион с "Етър" от 1991 г. До тогава настоящият наставник на вратарите Румен Данков ще работи с тях. Според Манолов отборът разполага с качествени футболисти, на които трябва да бъдат създадени условия и психологическа обстановка, за да започнат да печелят мачовете си. При първата си среща с играчите той е написал номера на мобилния си телефон на дъската, за да го търсят по всяко време в случай, че имат нужда от нещо. В замяна обаче ще изисква пълно раздаване на тренировки и по време на мачове, спазване на наложените правила и наистина професионално отношение към задълженията. На пресконференция новия шеф на "виолетовите" очерта целите, с които идва в клуба, за който ще работи безвъзмездно. Представители на фенклуба изразиха безрезервна подкрепа на новия екип, но бяха категорични, че не застават изцяло зад футболистите, от чиито изяви не са доволни. Следващата седмица ще бъде организирана среща между ръководството с всички привърженици, желаещи да кажат мнението си открито.

 

  • - Г- н Манолов, получавате пълната власт в "Етър- 24" това е голяма отговорност?
  • - Благодаря за доверието на собствениците ще се постарая да оправдая на 100 %, влагайки всичко от себе си чисто и безкористно. То има голямо значение, но личното ми съзнание има още по- голямо значение. Знам, че няма да е лесно идеята ми е всички, които милеем за футбола в града ни да работим заедно за него. Да поемем съвместно бремето и да развиваме клуба.
  • - Кои всички трябва да ви подкрепят?
  • - Разчитам на собствениците, които са основата която крепи клуба, на привържениците, които също са основа, на бизнесмените в града на медиите, на всички. Гледам мачовете на стадион "Ивайло" и от години виждам максимум 2- 3000 души. От тях само феновете в клетката непрекъснато подкрепят отбора. Искам да накараме много повече хора да дойдат на стадиона, да станат клубни членове и със своя скромен членски внос също да бъдат част от развитието.
  • - В проекта Спортен клуб "Спарта" на който също сте изпълнителен директор имате подкрепата на много сериозни хора. Ще я получите ли и в "Етър- 24"?
  • - Надявам се както на тях, така и на други хора, които биха искали в града да има силен футболен отбор.
  • - Вие няма да получавате пари от клуба, а ще давате ли?
  • - Вече давам.
  • - Какви цели си поставяте?
  • - Хората, които ме познават знаят, че съм безкомпромисен, нямам мечти, поставям си цели, които реализирам. Целта ми е клубът да играе важна роля в първенството и ще я постигна с цената на всичко. В случая няма значение колко нерви ще ми струва това и дали ще се разделя с приятелства. Не искам "Етър" само да съществува, защото съществуването не е начин на живот. Трябва отново да бъде фактор у нас.
  • - Как смятате да постигнете целта си?
  • - Ще създам правила, които ще изисквам да се спазват стриктно от всички- служители, треньори, футболисти. Странно ми е, че футболистите не са запознати с вътрешен правилник и няма такъв. В понеделник ще им го представя. Аз съм човек, който обича правилата. Ако няма правила това е детска игра, а "Етър" не е игра, а институция. Средствата от глобите ще отиват за купуване на необходимите за отбора неща. Всеки ще знае при неспазване на правилата какво санкции го грозят. Знам, че са се случвали недопустими за професионални футболисти неща. Ще се постарая вече да не се случват.
  • - На кое място виждате отбора в края на сезона?
  • - На това, на което заслужава да бъде. Самите футболисти трябва да поискат да бъдат първи. Ще мислим мач за мач. Печелим в събота и веднага започваме да се готвим за следващата. Ако си вземаме това което искаме мястото ще дойде по нормалния път. Естествено след всеки успех ще искаме следващия.
  • - Познавате ли обстановката в отбора и качествата на футболистите?
  • - Смятам, че съвкупността от футболисти е уникална, направена бе много добра селекция. Казах им го и на тях, че като колектив могат да дадат много повече. Имам идея какво е липсвало- ред и контрол на този ред. Мисля, че и те самите го осъзнават и го искат. Длъжен съм да им създам среда, в която всеки един от тях да може да даде максимумът на възможностите си. Да знаят, че има кой да се грижи за тях. Казах им, че искам в съблекалнята да има живот, настроение, страст, спортна злоба за победи. Трябва да се осъществи приемственост между старите и новите хора. Забелязвам едно групиране, което ще се постарая да премахна. Искам да бъдат единни, екип, отбор. Постигнем ли го успехите ще дойдат бързо.
  • - Защо заложихте на Велин Кефалов като старши треньор?
  • - Познавам го отдавна и знам, че живее за клуба. Докато беше в "Литекс" непрекъснато се интересуваше какво става тук. И аз и футболистите, които го познават му имаме пълно доверие. Той е професионалист и трябва да му позволим да приложи тук наученото в Ловеч. Знам, че има различни мнения и настроения, но аз съм зад него. Самият факт, че поиска договор до края на сезона, а след това според резултатите да разговаряме отново, говори че е човек искащ да работи, а не търсещ си някъде спокойно местенце. Длъжни сме да му създадем условия и съм сигурен, че ще допринесе много.
  • - Заговорихте за условия, но именно базата е един от най- големите проблеми във В. Търново. Колкото и да е тъжно тук няма изкуствен терен, естественият на стадион "Ивайло" е в трагично състояние, за този в Старото военно училище е излишно да коментираме?
  • - Всичко това го виждам и вече взехме мерки. Изпратих хора в Дебелец да решим проблема с поливането. Отборът ще тренира в Самоводене, където направихме доста. От години в Старото военно училище не се прави нищо, заради страх от разрушаването му. Е, вече ще се прави. Ще видим какво можем на първо време да подобрим. Проектите, които имаме за базата в Самоводене ще продължат да търпят развитие. Стъпка по стъпка ще подобряваме нещата и дай Боже скоро да създадем необходимите условия.
  • - Ще продължи ли развитието на "Спарта"?
  • - Категорично. Идеята ни е в този отбор да се обиграват на ниво мъже най- добрите юноши от школата. Знаете, че разделихме момчетата между "Етър- 24" и "Спарта". Ще гледам мачовете на всички и постоянно ще поддържам връзка с треньорите, за да съм наясно с развитието. Надявам се един ден в професионалния футбол да разчитаме само на собствени кадри. За това и във всички възрастови групи ще се работи по единна система изработена от старши треньора...

Чуйте в звуковия файл от Димитър Манолов какво смята да промени в "Етър- 24"