/ ThinkStock/Getty Images
Филмът на шотландкския кинопродуцент Стивън Люис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) идва в кино Palace във Велико Търново със специална прожекция на 26-ти юли, от 19:30 часа.

Симпсън наскоро се премести от Лос Анджелис в България, за да работи по разпространението на филма в Европа и Щатите и да планира следващата си продукция, която ще снима в страната. Симпсън е независим филмовпродуцент със страст към културата и живота на индианците и е живял около година на индианска земя.

Финалът на „София Филм Фест“ - в залата на Община Велико Търново при дъжд

Екранизацията е по едноименния бестселър на Кент Нърбърн и писателят сам се обръща към режисьора след празните обещания на продуценти от Холивуд. „Нито Вълк – нито Куче“ задмина по успех много от холивудските продукции, а рейтингът на филма според публиката в реномираната платформа Rottentomatoes е най-висок, от който и да било в момента филм в Щатите.

Без намесата на голяма компания за разпространение, продукцията има по-голям релийз от носители на награди на филмовия фестивал в Кан - “Аз, Даниел Блейк” и шведския филм “Площатадът”. От много години насам това е най-успешният филм за индианци.

Зрителите във Велико Търново ще могат да гледа този невероятен филм, който е финансиран от публиката, заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип и 95-годишен главен актьор. Преди около половин година Симпсън сформира екип от млади българи, които да работят по разпространението на филма в Щатите, Канада и Европа.

София Филм Фест e във Велико Търново

“Стивън е невероятен режисьор и съм щастлива, че се уча от такъв професионалист. България е сред първите държави в Европа, където филмът ще бъде показан”, споделя Никол, която е най-младият дистрибутор на филми у нас и работи с продуцента.

Филмът има висока културна стойност и показва смели кадри, които заглушават гласа на белия човек и карат зрителя да се вслуша в извисената мъдрост на индианците. Индианските народи имат специфични традиции и история, които са далеч от порядките на белите хора, но много близо до общочовешките ценности и естествения ритъм на природата. Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина през 2016 година на достолепната възраст от 97 години.

През дългия си живот той е имал десетки филмови роли като в носителя на “Оскар”, “Танцуващият с вълци“, на режисьора Кевин Костнър. Белоглав Орел е внук на вожда Белия Бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 година.

Три испански филма ще бъдат представени във Велико Търново

Обучавал е известния киноактьор Ерол Флин как да държи оръжие и да язди с правилна стойка, а актрисата Мерилин Монро неведнъж е била удивена от танцовите умения на индианския вожд и негов танцов партньор. Бил е инструктор и на звездата Джон Уейн, а уменията му не се изчерпват с конна езда и стрелба. Дейв Белоглав Орел има Сребърна Звезда за службата си във Военновъздушните сили на САЩ, след като бива изоставен полужив на бойното поле при битката за Нормандия. Кристофър Суийни (Christopher Sweeney), другият главен актьор, е награден със Сребърна Звезда за войната в Персийския залив.

Но всъщност човекът, който е прекарал най-дълго време на фронта, въпреки че не е служил в армия, е актьорът Ричард Рей Уитман (Richard Ray Whitman), който попада в 71-дневната окупация на Уондъд Ни през 1973 година.

Всеки от актьорите във филма впечатлява с невероятно изпълнение и игра, а Дейв Белоглав Орел влага цялата си душа в тази последна роля.