/ netinfo
Три испански филма, базирани върху книги на испански език, ще бъдат представени във Велико Търново в рамките на Mes Hispanico - Месеца на испаноезичните държави. Под мотото „Литература и кино“ публиката ще гледа прожекциите в залата на Община Велико Търново при вход свободен.

Испанска фиеста във Велико Търново: Откриха Mes Hispanico с такос, тапас и гаспачо

Трансформирането на литературния текст в екранна версия е интересен и многопластов процес, който би могъл да бъде не само още един творчески прочит на съответното произведение, но и повод на филмирания оригинал да бъде погледнат от нови перспективи, коментират организаторите на Mes Hispanico.
 
16 май, 18:00 ч.
„Кошерът“ / La Colmena (1982), реж. Марио Камус, по романа на Камило Хосе Села

Три испански филма ще бъдат представени във Велико Търново
netinfo

Както и едноименния роман на Камило Хосе Села, „Кошерът“ е тъжна композиция от историите на много хора, живеещи в Мадрид през 1942г., малко след гражданската война. Населението понася последствията от конфликта. Една група младежи се събират всяка вечер в кафе Ла делисия. Основната тема на филма е контрастът между поетите, оцеляващи на ръба на мизерията през режима на Франко, и победителите от войната, увеличаващия се брой хора, които припечелват лесни пари с нелегален бизнес.

Самият Камило Хосе Села се появява в малка роля в продукцията.
 
17 май, 18:00 ч.
„Езикът на пеперудите“ / La lengua de las mariposas (1999г.), реж. Хосе Луис Куерда, по разкази на Мануел Ривас

Три испански филма ще бъдат представени във Велико Търново
netinfo

Галисиецът Мануел Ривас (р. 1957) е смятан за един най-добрите испански съвременни писатели – превеждан на повече от трийсет езика, носител на Испанската национална награда за литература, Испанската награда на критиката, наградата на Амнести Интернешънъл и много други отличия.

Игралният филм на режисьора Хосе Луис Куерда е базиран на три от разказите на Ривас – „Езикът на пеперудитe“, „Карминя“ и „Саксофон в мъглата“, публикувани в сборника „Какво искаш от мен, любов“. Оригиналната версия на книгата е написана на галисийски, излиза на испански през 1996 г., а на български през 2013 г. в превод на Лиляна Табакова. Мануел Ривас е познат на българските читатели още със заглавията „Моливът на дърводелеца“ и новопреведената „В дива компания“.

Регионалната библиотека представи изложба с грамофонни плочи, албуми и партитури

През 2000 год. „Езикът на пеперудите“ е номиниран за 13 награди Гоя, включително в категориите „Най-добър филм“ и „Най-добър режисьор“, като печели наградата за „Най-добър адаптиран сценарий“.

Филмът е посрещнат топло в Испания, въпреки скритото си, но осезаемо във всички събития политическо послание. В него Куерда създава завладяващ портрет на Испания от 1936 година и началото на Гражданската война в страната, видени през погледа на едно дете. Но „Езикът на пеперудите“ още е и филм за утвърждаване на свобода на словото, личния опит в търсенето на познание и връзката между учител и ученик, събуждането на сетивата за природата и умението за нейното съзерцаване.
 
18 май, 18:00 ч.
„Черен хляб“ / Pa Negre (2010), реж. Агусти Виларонга, по романа на Емили Теишидор

Три испански филма ще бъдат представени във Велико Търново
netinfo

Действието в "Черен хляб" се развива в Североизточна Каталуня по време на Гражданската война (1936-1939г.), а събитията са видени през погледа на едно момче. Героите говорят на типичния за областта език, който се различава доста от испанския.

Андре е малко момче, което живее в селце в Каталания в суровия следвоенен период. Един ден случайно се натъква на труповете на мъж и неговия син в гората. Властите искат да обвинят баща му за убийството, но Андре се опитва да му помогне като намери истинските извършители.

Режисьор на "Черен хляб" е 58-годишният Агусти Виларонга носител на няколко испански и мексикански награди за филма си "Aro Tolbukhin". Сред актьорите, в номинираната  за "Оскар" лента е и Серхи Лопес, познат от номинирания за "Оскар" през 2006 година "Pan's Labyrinth“.

Рекорден брой участници се състезаваха в "Звукът на времето"

Характерено за филма е, че той е на втория официален език в Испания - каталански. Филмът е носител на 13 награди „Гауди“, 9 награди „Гоя“, вклчително за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добър адаптиран сценарий“.  Той е номиниран за „Най-добър чуждоезиков филм“ на 84те награди на Американската филмова академия „Оскар“.
 
Прожекциите са част от програмата на Mes Hispanico - Месец на испаноезичните държави във Велико Търново. Пълната програма със събития можете да прочетете тук: https://www.facebook.com/meshispanico/