Над 350 състезатели по ориентиране идват за Трите хълма
Над 350 състезатели по ориентиране идват за Трите хълма / снимка: DarikNews.bg

Проектобюджетът на клуба по ориентиране "Трапезица- 54" за тази година е 18 000 лева, съобщи председателят му проф. Пламен Легкоступ. 4000 лева са осигурени по проект спечелен от Министерството на спорта за начално обучение на деца по ориентиране, 10 000 лева се очакват от общинската субсидия за клубовете, други 3800 лв. от Федерацията. Останалите необходими средства ще се търсят от спонсори.

Първата проява на великотърновските ориентировачи е този уикенд, когато клубът ще домакинства на традиционното състезание "С карта из Търновград" и на международното „Трите хълма". Очаква се за двата старта във В. Търново да пристигнат над 350 състезатели от пет държави. "С карта из Търновград" ще се проведе в събота в дисциплината спринт, информира треньорът и секретар на "Трапезица- 54" Георги Карталов. Надпреварата започва в 15.00 часа от района на Американския колеж „Аркус" , а финалът е в новия парк в квартал „Картала".
В неделя в 10 часа започва международното "Трите хълма", което носи точки за Световната ранглиста. Именно те привличат в старата столица най- добрите български ориентировачи при мъжете и жените, както и колегите им от Русия, Украйна, Румъния и Македония. Битката ще се води на средна дистанция около Арбанаси и по пътя за хижа "Божур" и ще приключи около 14 часа.

Община В. Търново ще подкрепи организацията на състезанията с 3000 лева, добави Георги Карталов. Медали и купи са предвидени за призьорите, а за тези от "Трите хълма" ще има и премии.

От тази седмица на лагер в Ксилифор са националните отбори за юноши и девойки, наставник на които е Георги Карталов. Младоците също ще стартират в двудневните състезания.