Над 200 ученици участваха в масова прегръдка в Езикова гимназия
Над 200 ученици участваха в масова прегръдка в Езикова гимназия / DarikNews.bg

С масово прегръщане в Езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров" за първи път във Велико Търново бе отбелязан Международният ден на прегръдката (International Hug Day). В инициативата на Ученическия парламент се включиха над 200 деца.

Най- масово участваха ученици от осмите и деветите класове, не останаха безразлични и по- големите, включително дванайсетокласниците. Средношколците се сляха в прегръдката в голямото междучасие. Целта бе в студеното време да си дадем взаимно малко топлина, обич и добро настроение, съобщи педагогическият съветник Виолета Найденова.

По традиция Международният ден на прегръдката се отбелязва чрез приятелски прегръдки дори и с непознати хора. Началото му е поставено в студентските среди на западноевропейската младеж, но защо се празнува точно на 21 януари, никой не може да каже.

Денят е обяввен за празник през 1986 г. На този ден момчета и момичета се прегръщат, без да влагат някаква интимност. Смята се, че по време на приятелското прегръщане хората обменят душевна топлота. Психолозите изтъкват, че хората, които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорт и обич, а стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие.