Национално общество за литература и изкуства учредиха във В.Търново
Национално общество за литература и изкуства учредиха във В.Търново / netinfo

17 литературни творци и университетски преподаватели учредиха във В.Търново Национално общество за литература и изкуства „Формула 6”. За председател на новата формация е избран доц. Сава Василев от Великотърновския университет, а негов заместник стана доц. Радослав Радев. Сред членовете на Управителния съвет на сдружението, което скоро ще получи и юридическа регистрация, е Владимир Шумелов.

До момента са подадени около 40 заявки за членство от творци от Велико Търново, Благоевград, Русе, Стара Загора, Пловдив, София и други градове в страната, съобщи доц. Сава Василев. Официален орган на обществото ще бъде Алманах "Света гора", като за пореден път творците се обръщат за съдействие към Общината. Сега тяхната финансова помощ е повече от символична, но в другите градове не е така, подчерта председателят на сдружението.

Формацията ще организира премиери на нови книги, ще кани писатели на творчески срещи, ще организира конференции и изложби, ще издава списания и книги. Сдружението ще учреди Национална награда за литература на името на Емилиян Станев, която ще се връчва на всеки две години. Ежегодно ще се връчват още три литературни награди - за проза на името на Васил Попов, за поезия - "Асен Разцветников" и за литературна критика на името на Кръстьо Куюмджиев.