Национална библиотечна седмица за седми път във В. Търново
Национална библиотечна седмица за седми път във В. Търново / sxc.hu

Национална библиотечна седмица организират са седми път във Велико Търново Българската библиотечно-информационна асоциация и Народната библиотека „П. Р. Славейков". Инициативата се провежда под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Темата на тазгодишното издание е ''Опазване на българското книжовно наследство''.

Седмицата стартира с откриване на изложба на документи и книги в библиотеката, представящи културното книжовно богатство. Тя акцентира върху специалните колекции, които библиотеките съхраняват в настоящия момент в своите фондове, какво е състоянието им, какви са процесите и дейностите, които библиотеките провеждат за тяхното опазване и предоставяне чрез онлайн достъп.

Най-старият ръкопис от фонда на великотърновската библиотека - „Триод Постен" от 60-те години на XIV век, „Псалтир" от Божидар Вукович (1520 г.), „Требник" от 1809 г.; „Александрия" от първата половина на XIX век; „Царството на славяните" на Мавро Орбини от 1601 година, първият новобългарски учебник - „Рибният буквар" и първата книга, отпечатана на новобългарски език -  „Неделник" на Софроний Врачански, са част от изданията, които присъстват в експозицията. На 13 табла са илюстрирани книгите, с които се представят библиотеките от региона в Националните библиотечни седмици в другите градове в страната.

Изложбата представя проекта, създадена от Библиотечната асоциация, за национална стратегия и програма за опазване на достъпа до българското книжовно наследство. Експозицията се прави паралелно в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и регионалните библиотеки във Велико Търново, Варна и Пловдив.