На трима пилоти ще разчита нов автомобилен клуб във Велико Търново
На трима пилоти ще разчита нов автомобилен клуб във Велико Търново / Дарик нюз

Най- новият спортен клуб във В. Търново се казва „Мегапорт" и на този етап ще развива автомобилизъм, но на следващ и други видове спорт. Това съобщи президентът на учредения съвсем наскоро клуб Мирослав Ангелов по време на официалното му представяне. Освен него учредители на „Мегапорт" са заместник- председателят Петко Петков, Данчо Филипов, арх. Пламен Цанев и световният шампион по борба Радослав Великов. Последният също ще се пробва на пистата, но след Олимпийските игри в Лондон.

На този етап основни пилоти са Мирослав Ангелов, Тодор Тодоров и Пламен Стайков, но ще карат още Петко Петков и Иван Бакърджиев. Стайков е роден на 20 март 1983 г. в Кърджали, шампион е на страната на рали през 2006 г. в клас „N/3". През този сезон има трети места в генералното класиране на рали „Средна гора" и рали „Твърдица". Той бе представен от Мирослав Ангелов като най- талантливия млад пилот у нас.

Самият Ангелов се занимаваше доскоро с картинг. Той бе шампион през 2003 г., а след това разви пистата за картинг в Хасково. Започна да се занимава с автомобилизъм през май, като стартира в планинското състезание в Благоевград.

Лясковчанинът Тодор Тодоров е добре познато име в региона, с титли от всички дисциплини в автомобилния спорт. До сега бе част от другия великотърновски клуб „Етър Рейсинг Тим". За него караше и Петко Петков, който също преди години започна в картинг- шампионата.

На този етап „Мегапорт" разполага с четири автомобила, информира Петко Петков. Стайков кара „Мицубиши Лансер Ево 9", което може да бъде развито и да се състезава успешно в „R/4".

Мирослав Ангелов наскоро закупи „Фиат Пунто Супер 1600S". Колата преди е била на италианеца Джандоменико Басо и е печелила европейска титла през 2005 г.

Тодор Тодоров се състезава с „Фолксваген Поло", с който, независимо че е 1 600 куб. сантиметра, успешно бие 2000 кубиковите и е на път да триумфира в планинския шампионат в клас „Х/3".

Четвъртата кола е „Ситроен Саксо", три пъти шампион на България, а преди това и на Италия. Този автомобил ще се ползва предимно от по- млади пилоти. Клубът има намерение да подготвя кадри първо в картинга, които след като покажат резвитие да се наложат и в автомобилизма, обясни Мирослав Ангелов.

На представянето бе и президентът на „Етър Рейсинг Тим" Димитър Стефанов, който потвърди, че двата клуба ще работят съвместно. Първата им обща инициатива вече е в ход. Заедно с Община В. Търново ще организират кръг от пистовия шампионат на България. До сега етърци го правеха през пролетта, но тази година бе отложен за есента. Датите вече са уточнени - 13 и 14 октомври.

Двата клуба планират в края на годината да предложат на Федерацията и трасе край В. Търново, което да приеме старт от планинското първенство. Друга съвместна идея е реформа в рали- шампионата, която да го направи по компактен, да се избегнат големите преходи и с това да се облекчи бюджетът на състезателите. Мирослав Ангелов бе категоричен, че целта им е реформите да се дискутират открито от всички пилоти, а не да се шушука в боксовете.

Следващият старт на Стайков, Ангелов и Тодоров е планинското край Пещера, което е и част от трасето на рали „Хеброс".