Монтират пешеходната дървена конструкция на Владишкия мост
Монтират пешеходната дървена конструкция на Владишкия мост / Sofia Photo Agency

В края на седмицата започва монтирането на горната дървена конструкция на Владишкия мост във В. Търново, която ще е и неговата пешеходна част. До момента ремонтните дейности са на 60% от изпълнението си, съобщават от общинска администрация.

След изчистване и боядисване на металната конструкция в момента се  завършва и поставянето на долната дървена конструкция. Мостът предстои да бъде пуснат в експлоатация след монтиране на парапети и осветление в края на септември тази година.

Дейностите по консервацията, реставрацията и експонирането на Владишкия мост са на стойност 731 662 лв. и са част от мащабния  проект "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново", който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на  обща стойност 6,2 млн. лв.

Обектите, включени в проекта, са площад "Цар Асен  Първи", прилежащите улици и подходът към крепостта "Царевец"; Владишки мост, храм "Св. апостоли Петър и Павел", църквата " Св. Иван Рилски" и изграждане на Мултимедиен посетителски център.