Мобилен център ще помага на деца със специални потребности в Г. Оряховица
Мобилен център ще помага на деца със специални потребности в Г. Оряховица / Sofia Photo Agency

Мобилен център за работа с деца със специални образователни потребности ще бъде изграден в горнооряховското училище „Иван Вазов". Училищното ръководство е разработило проекта в партньорство с Община Горна Оряховица, Сдружение ОКСАБ-2006 и Тракийския университет в Стара Загора. Финансирането осигурява Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" към Министерство на образованието, младежта и науката.

Проектът стартира в началото на ноември и ще продължи 18 месеца. Основната цел е да се подобри достъпът до образование и обучение  на деца и ученици със специални образователни потребности в училища и детски градини на територията на община Горна Оряховица.

По проекта са планирани информационни кампании сред общността, подпомагащи преодоляването на предразсъдъци, стереотипи и негативни обществени нагласи спрямо децата със специални образователни потребности чрез изграждане на стабилна мрежа за взаимодействие и координация между отделните социални услуги и институции в общността. Учителите, които ще работят в Мобилния център ще преминат специални обучения, организирани и провеждани от Тракийския университет в Стара Загора, който е и партньор по проекта. Ще бъде разработен и образователен софтуер, подпомагащ  образователния процес на децата със специални образователни потребности.

В Мобилния център се предвижда и създаване на клубове по интереси, както и "Училище за родители", което ще създаде подкрепяща среда и реална възможност за адекватна и компетентна  помощ  в развитието на децата и учениците със специални образователни потребности. Ще бъдат реализирани групи за супервизия чрез индивидуално и групово консултиране. Проектът предвижда и провеждането на международна конференция, която да разшири обхвата на инициативата, споделяйки опит със специалисти и от други държави.