/ DarikNews.bg, архив
Поредица от инициативи за Международния ден на театъра-27 март е подготвило ръководството на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Седмицата на театъра в храма на Мелпомена в старата столица се организира за шеста поредна година. Празничните прояви започнаха още вчера с концерта „Усмивките на пролетта”.

За първи път в България: МДТ представя в оригинал „Теменужката от Монмартър” на Калман

Музикалната вечер бе посветена на празника на Велико Търново - 22 март. Обичани произведения от световната оперетна класика бяха изпълнени на сцената. Великотърновци и гостите на града се насладиха на най-известните арии и дуети от произведенията на Калман, Лехар, Щраус, Офенбах. В програмата бяха включени и италиански канцонети.

МДТ отбелязва годишнината от обесването на Левски със спектакъла „Йоан, синът на Асен”

Диригент на музикалния спектакъл бе Игор Богданов
. Сценарият е на Стефан Методиев, а сценографията е на Лидия Къркеланова. Водещ бе актрисата Силвия Шекилова. В празничния концерт участваха оркестърът, хорът и солистите на търновския театър. Сред тях са Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Пламен Долапчиев, Георги Гърланов, Полина Петкова, както и гост-солистите Иво Йорданов и Стефан Петков.

На 23 март звездите на драматичната трупа Силвия Шекилова и Милен Иванов ще гостуват в СУ „Емилиян Станев”. Те ще влязат в часа на класа, за да разкажат на учениците за театъра и актьорската професия.

С трима нови артисти попълниха творческия състава на МДТ (СНИМКИ)

Програмата продължава на 26 март със спектакъла „Червило”, който ще бъде представен от 19.00 часа в камерна зала. В центъра на сюжета са любовните мисли и преживявания на една жена, които се променят през годините.

Актрисата Стефка Златкова изпълнява главната женска роля, а в образите на мъжете, към които са насочени силните чувства на нейната героиня, се превъплъщават Дончо Дончев, Милен Иванов и Иван Митев.

Празничният 27 март по традиция е Ден на отворените врати в търновския театъра. Точно в 17.30 часа ще започне вълнуващата разходка зад кулисите, а домакините ще очакват своите гости на главния вход на МДТ.

Рекордните 220 000 лв. от спектакли отчита за 2018 г. МДТ

Турът е специален подарък от екипа на търновския театър към любимата публика, а в ролята на екскурзоводи ще влязат младите актьори Дончо Дончев и Дария Йорданова. По време на обиколката почитателите на изкуството ще могат да видят отблизо как се случва магията на театъра.

Във фоайето на втория етаж гостите ще разгледат уникалната изложба с афиши от емблематични заглавия на театъра, а най-старите са от 1970 г., когато е открита театралната сграда.

Хора от техническия екип ще запознаят гостите с най-голямата гордост на театъра - изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Дори Народният театър „Иван Вазов“ в София не притежава някои от екстрите, които ползват търновските театрали за постановките си.

Зрителите ще надникнат в шивашките ателиета, перукиерната, дори в гримьорните на обичаните артисти. Ще се докоснат още до атрактивни атрибути и части от реквизита на предишни постановки.

Оперетата „По покривите на Париж” репетират в МДТ

След тура, във вторник от 19.00 часа, в голяма зала започва спектакълът „Застреляй идиотите” на ТМПЦ-Кърджали. Програмата в чест на Международния ден на театъра продължава и на 28 март /сряда/. От 19.00 часа в камерна зала ще се играе новият спектакъл „Духът на поета“ от Стефан Цанев.

Той се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. Постановката е на режисьора Антони Цонев. В образа на Стефан Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев.

Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Спектакълът е обогатен с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.