/ DarikNews.bg, архив
Рекордните близо 220 000 лв. отчита като приход от спектакли през 2018 г. екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново.

Бисери на световната класика ще звучат в коледния концерт на МДТ

Общо 170 са изиграните представления, а броят на зрителите, които са ги аплодирали, достига 30 000 души, съобщи директорът Васил Вълчев. По приходи от спектаклова дейност, брой зрители и изиграни представления изминалата 2018-а е най-успешна за храма на Мелпомена в старата столица за последните 28 години. За сравнение през 2017 г. търновският театър е изиграл 160 представления, а приходите от продадените за тях билети възлизат на около 200 000 лв.

„Йоан, синът на Асен” е новото историческо заглавие в афиша на МДТ

65 от постановките през м.г. са представени на великотърновска сцена, а останалите 105 са играни в турне в различни населени места. Обхванати са около 40 града в цялата страна, като в някои от селищата артистите от МДТ са гостували по 2-3 пъти.

През миналата година поставихме началото и на дългосрочно партньорство с най-големите културни центрове в страната, обясни театралният шеф. Той припомни, че театърът е гостувал на сцените на МТ „Стефан Македонски” и Театър „Българска армия” в София, Държавна опера в Русе и Театрално-музикален продуцентски център във Варна. Всички представления на театъра в турне преминават под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Над 60 000 лв. приходи от спектакли отчита МДТ само за два месеца

Със заработените средства ръководството на театъра е покрило всички текущи разходи за 2018 г. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите и през новата година, дори да го увеличим, заяви Васил Вълчев.

Като постижение на екипа той посочи постигнатия творчески и репертоарен баланс между двата художествени отдела в МДТ - драматичния и музикалния. Има баланс и между българските и чуждите заглавия в културния афиш.  

Общо 18 заглавия са играли през годината търновските артисти. Девет от спектаклите са на български автори и около девет – на чужди. Общо четири са детските постановки, които също се радват на изключителен успех в цялата страна.

Сред тях са премиерният за годината спектакъл „Пипи Дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, възстановената постановка „Тримата братя и златната ябълка”, „Карлсон и дребосъчето” и „Четиримата близнаци”. Най-играно от детските заглавия е това за Пипи с 26 представления, следвано от „Тримата братя и златната ябълка” – с 19.

Трио „Тенорите” и врачанската симфониета гостуват в МДТ

Със седем премиерни спектакъла и пет концерта може да се похвали за 2018 г. МДТ „Константин Кисимов”. Две са новите исторически заглавия в афиша – „Духът на поета” на Стефан Цанев и „Йоан, синът на Асен” по адаптация на Иван Митев, осъществено с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

На търновска сцена бе премиерата на новата пиеса „Музикантът” на драматурга Любен Босилков – Ройс и на комедията „Да си богат не е лесно” по Пиер Шено. Оперетата „Баядерка” на Имре Калман и мюзикъла „Вражалец” по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков постави още творческият състав.

МДТ с премиера на „Криворазбраната цивилизация” на софийска сцена

Освен с традиционните концерти за празника на Велико Търново 22 март и за Коледа, театърът изненада своята публиката с гала спектакли за Деня на Европа 9 май, за 80-годишнината на Ротари и на камерен оркестър „Търновград”.

Най-играните музикални заглавия през годината са мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” с 21 представления и оперетата „Баядерка” – с 19, които са донесли и най-много приходи на МДТ. От репертоара на драмата най-много представления имат „Няма да платим” по Дарио Фо и „Духът на поета” на Стефан Цанев.