/ DarikNews.bg, архив
Съставът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново започна репетиции на оперетата „По покривите на Париж”. Това е работното заглавие на спектакъла, който ще бъде създаден по шедьовъра на Имре Калман „Теменужката от Монмантър”.

Рекордните 220 000 лв. от спектакли отчита за 2018 г. МДТ

Оперетата не е играна досега на великотърновска сцена. За първи път в България тя ще бъде представена в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото.

За режисьор на спектакъла е поканен Бойко Богданов, който за първи път ще работи с екипа на храма на Мелпомена в старата столица. Диригент-постановчик ще бъде Игор Богданов.

Бисери на световната класика ще звучат в коледния концерт на МДТ

В оперетата ще участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов”. Над костюмите и сценографията ще работи Лидия Къркеланова, а хореографията е поверена на Катя Богданова. Премиерата на новото заглавие ще бъде в навечерието на празника на Велико Търново 22 март.

Четири от обичаните заглавия в афиша на театъра ще бъдат възстановени в близките седмици, за да продължат своя сценичен живот. Снощи търновската публика отново аплодира спектакъла „Червило” на режисьорката Стела Андреева.

В центъра на сюжета са любовните мисли и преживявания на една жена, които се променят през годините. Актрисата Стефка Златкова изпълнява главната женска роля, а в образите на мъжете, към които са насочени силните чувства на нейната героиня, се превъплъщават Стоян Борисов, Милен Иванов и Иван Митев.

„Йоан, синът на Асен” е новото историческо заглавие в афиша на МДТ

Актьорите от драмата ще работят и по комедията “Декамерон” по безсмъртното произведение на Джовани Бокачо. Спектакълът беше поставен на сцената на великотърновския театър от режисьора Димитър Шарков.

Актуалността на “Декамерон” в днешно време е повод това заглавие да бъде част от репертоара на МДТ „Константин Кисимов” от 2011 г. насам. Постановката е безконечен и пъстър карнавал от образи, лица, наречия, комични ситуации, заглушени от уличната врява. Весела и забавна оргия на живописните човешки нрави, която отвежда във времената на Бокачо.

Над 60 000 лв. приходи от спектакли отчита МДТ само за два месеца

Популярната пиеса „Госпожа Министершата” на Бранислав Нушич също е сред обичаните заглавия на търновската драматична трупа. Атракционната комедия за балканските политически нрави ще бъде възстановена и съвсем скоро търновци и гостите на града ще могат да се забавляват със спектакъла, който е дело на режисьора Димитър Шарков.

На сцената ще се завърне и постановката „Хъшове” по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Гост-режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова, а в нея участва целият драматичен състав на МДТ. Търновската трупа е единствена, след тази на Народния театър в София, която прави подобна сценична реализация на „Хъшове”.