Мартенска изложба в Ритуалната зала, превръщат я в детска работилница за мартеници
Мартенска изложба в Ритуалната зала, превръщат я в детска работилница за мартеници / Sofia Photo Agency

Изложба-базар на мартеници откриха в Ритуалната зала на Община Велико Търново. Върху 15 щанда са разположени бяло-червените символи на пролетта, изработени от представители на социалните институции в Общината.

Домът за деца „Христо Смирненски" в с. Балван, Дневният център за деца с увреждания - Велико Търново, Съюзът на инвалидите в България - Общинска организация, защитените жилища в Дебелец, Пчелище и Церова кория, Дневният център за възрастни хора с увреждания в с. Водеща вода и Дома за стари хора в с. Балван са част от социалните институции, включили се в базара. За първи  път в традиционната изложба-базар участва и арт-ателието към Съюза на инвалидите във Велико Търново.

Изложбата ще остане в Ритуалната зала до утре следобед, а в неделя (26 февруари) мястото ще се превърне в детска работилница за мартеници. В почивния ден от 11,00 до 14,00 часа всяко желаещо дете ще може да изработи от шарени кончета, прежди и мъниста мартенички за себе си и своите близки.

Работилница „Мартенска магия" се организира със съдействието на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов", като входът е свободен.

На място в Ритуалната зала ще бъдат демонстрирани различни техники за изработването на традиционния български символ за здраве - пресукване, пискюли, кукли Пижо и Пенда, плетене на една кука, апликации от картон, филц, плъсти. Децата ще могат да изработят украшения за закачане, гривни, колиета, фибички, диадеми, интериорни мартеници.

Предвидена е и специална викторина за обичая, силата на наричането и носенето на мартеници. На импровизирана сцена всяко момче и момиче ще може да изпълни стихче, песен или легенда за мартеницата.

Всички деца ще могат да се включат и в направата на навъзрана, дълга мартеница с благопожелания за Велико Търново и жителите му. Тя ще бъде измерена и порадена на кмета на общината Даниел Панов.