Култовият спектакъл Забравени от небето идва във Велико Търново
Култовият спектакъл Забравени от небето идва във Велико Търново / Екип на Светозар Кнезовски

Звездата на столичния ъндърграунд,  директор на единствения международен театър у нас, носителят на 48 престижни международни награди за театър, Светозар Кнезовски - Заро, ще гостува отново в старата столица. Заро е познат на великотърновци със своите марионетки, които танцуваха през лятото на Самоводската чаршия във Фестивала на уличните артисти. Сега обаче Светозар Кнезовски ще представи моноспектакъла си „Забравени от небето", създаден по едноименната книга на Екатерина Томова.

Със съдействието на Община Велико Търново и клуб „Таралеж", страопрестолният град ще стане свидетел на чудото на човешкия театър. Предвидени са две представления на 17 декември - от 18.00 и от 20.00 ч. в клуб „Таралеж" на Самоводската чаршия.

В този бутиков, изповедален спектакъл героите на Заро разказват съдбите си, преплетени с вяра във връзката между небето и земята, която несъмнено е човекът. Вълнуващата история е вдъхновена от истинските разкази на съществували родопски столетници, които Екатерина Томова (съпруга на Александър Томов) събира преди повече от 20 години в едноименната си книга.

Самата книга е скандална с това, че небезизвастният писател Николай Хайтов се опитва да открадне ръкописите на книгата и да я издаде от свое име. Екатерина стига дори до Тодор Живков и успява да се пребори с колегата си. Когато книгата вижда бял свят българската режисьорка Юлия Огнянова поставя по нея спектакъла на Родопския Драматичен Театър. После Димитър Гочев превежда книгата на немски и историите се разказват в еднименния спектакъл на театъра в Дюселдорф под негова режисура.

Покойната актриса Златина Тодева прави моноспектакъл по същата книга и го играе 17 години на сцената на театър 199 в София. Днес младият актьор Кнезовски, вдъхновен от красотата и магията на Родопите, въплъщава в себе си тези мъдри персонажи. За него е известен фактът, че обича сериозните теми и добрата, човешка интерпретация. На неговите спектакли хората плачат и се смеят от тъга и радост. Концентрацията и вътрешната сила, които притежава младият актьор, те потапят неусетно в света на столетната мъдрост.

Билети може да намерите в клуб "Таралеж" на Самоводската чаршия, местата са ограничени.