Кметът ще съдейства за честването на 100-годишнината от откриване гроба на хан Кубрат
Кметът ще съдейства за честването на 100-годишнината от откриване гроба на хан Кубрат / снимка: Община Велико Търново

Кметът на В. Търново Даниел Панов разговаря с представители на международния комитет за честване на 100- годишнината от археологическото разкриване на тленните останки на хан Кубрат и активизиране на дружеските връзки с побратимения град Полтава.

Градоначалникът изрази желание и готовност за активни отношения между двата града в областта на туризма, науките, културата, изкуствата, образованието и бизнеса. Гостите разказаха за находките в могилата на хан Кубрат и инициативата за честване на 100-годишнината от разкопките на мястото.

Символичното начало на кампанията в България е дадено във Велико Търново, като стара българска столица. Клуб „Традиция"  е поканен да бъде част от историческата възстановка, която ще се състои на мястото, където е открит гробът на хан Кубрат.

На 17 и 18 август в местността Мала Перешчепина ще се състоят събитията, с които ще бъде отбелязана 100-годишнината от намирането на гроба.

Международният инициативен комитет е разработил проект за изграждане на мемориален комплекс на мястото на значимата за българската история археологическа находка, обясни бившият член на Думата на Украйна - бесарабският българин Николай Габер.

Чрез него Даниел Панов изпрати писмо до кмета на град Полтава с желание през 2013 година подобаващо да бъде чествана 50- годишнината от установяване на побратимени отношения между двата града и активизиране на контактите. Кметът връчи на госта си макет на крепостта Царевец и рекламни материали за Велико Търново.