Кметове ще покажат кулинарни умения на фестивал в Стражица
Кметове ще покажат кулинарни умения на фестивал в Стражица / DarikNews.bg, архив

Второто издание на фестивала „Житената питка”, което организира тази година община Стражица, ще протече под мотото „Никой не е по-голям от хляба”. Форумът ще се проведе на 16 октомври, когато се отбелязва Международният ден на хляба и прехраната. Фестивалът е с амбиция да стане традиционен и емблема на Стражица, тъй като е свързан с многовековния опит на земеделските производители от района в зърнопроизводството и хлебопроизводството. Той носи името на популярната приказка „Житената питка” на известния детски писател Каралийчев, роден в Стражица. И тази година фестивалът ще има конкурсен характер. Авторитетно жури, оглавявано от кулинарният спец Иван Звездев, ще оценява произведенията на участниците.

Желаещите да се включат в надпреварата със свои печива, тестени изделия и сладкарски артикули, могат да направят зяваки до 11 октомври в информационния център в Общината. До участие се допускат фирми и обществени организации, пенсионерски клубове, читалища, самодйни състави, образователни центрове, както и индивидуални участници. Кулинарните изделия следва да се представят на специално аранжиран в битов и автентичен стил щанд, който осигурява общината. Фирмите и компаниите, които ще участват, трябва да пресъздадат на щанда технологичния процес чрез подходящи презентации. Изложението на хляб и тестени изделия отново ще бъде организирано на централния градски площад и ще започне от 14:30 часа.

Друга изненада е кулинарният кът на кметовете, на който майсторски умения в хлебопроизводството и сладкарското изкуство ще демонстрират кметовете на Стражица, Каварна, Елена, Горна Оряховица, Лясковец и кметство Дряновец. Инж. Борисова наскоро участва със свой ръчно приготвен деликатес на Мидения фестивал в Каварна по покана на градоначалника Цонко Цонков. Водещ на феста ще е известният шоумен Димитър Туджаров-Шкумбата. Журито ще селектира изложените кулинарни изделия, като победителят ще получи парична премия от 250 лв., неговият подгласник - 200 лева, а третият класиран ще си тръгне със  150 лв. Всички отличени ще получат и по 10 кг брашно. Предвидени са индивидуални награди за най-голяма питка, поощрения, както и грамоти за всички, включили се в конкурса. За стражичани е подготвена и музикална програма, в която ще вземат участие и сестри Филатови.