Казаци зарадваха сирачета с Дядо Коледа и подаръци
Казаци зарадваха сирачета с Дядо Коледа и подаръци / Дарик нюз

Благотворителна акция за коледните и новогодишните празници организираха членове на местната структура на сдружение „Единен казашки съюз – България” във Велико Търново. Казаците посетиха Дома за медико-санитарни грижи в Дебелец и дариха на децата без родители сладкиши, обувчици и играчки, които са закупили със собствени средства. Те доведоха със себе си и Дядо Коледа, също член и учредител на сдружението, който раздаде лакомствата на най-малките от голям червен чувал. Малчугани на възраст от 1 до 3 години пък зарадваха своите гости с песнички, стихотворения и танци. За казаците посещението на това социално заведение няма да е еднократно. Те обещаха на ръководството на дома с доброволен труд да изпълнят различни ремонтни дейности и работа по поддръжката на двора и на сградата.

Сдружение „Единен казашки съюз – България” е неправителствена организация, в която членуват наследници на казаци, на белоемигранти, както и православни българи. Сдружението разгръща широка социална, образователна и хуманитарна дейност, укрепва православната вяра, подпомага социални заведения, църкви и манастири, и поддържа паметници на загинали руски и български воини във войните. Преди две седмици в Елена бе проведен първият Казашки кръг след 95-годишно прекъсване, в който взеха участие делегати от цялата страна. Национален председател на сдружението е Георги Владев, генерал от Великата Донска войска.

Структурата във Велико Търново влиза в състава на казашки окръг „Север- Център“,  който покрива още Габрово, Плевен, Ловеч, Русе, Търговище и Разград.