стари книги
стари книги / ThinkStock/Getty Images

Кампанията „Книги за смет“ ще се проведе във Велико Търново за четвърта поредна година. Тази година инициативата ще посети Бургас, София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора точно в Деня на Земята. Във Велико Търново пластмасови отпадъци започнаха да се събират от 10.00 часа в мола.

Кампанията има за своя основа цел да поощри разделното изхвърляне на отпадъци, като обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас, пестенето на ресурси и опазването на природата с примера на добрите практики.

За да участвате в „Книги за смет” 2018 е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

И тази година имате възможност да изтеглите е-книга по избор от електронния ни каталог на адрес knigizasmet.com Ако изберете да изтеглите е-книга, то с един талон ще можете да изтеглите максимум 2 е-книги по избор.

Кампанията стартира през 2013 година в София, а след това през 2014 година се включиха също Пловдив, Бургас, Варна и София. През 2015 година инициативата се разпространи успешно в Плевен, Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Всяка година в кампанията се включват нови градове и общини. Традиционно събитията се провеждат в месеците април и май. Във Велико Търново кампанията се провежда с подкрепата на Община Велико Търново.