/ netinfo
Да се доказват пред себе си и пред другите със знаене и можене, а не с агресия, посъветва учениците от СУ „Вичо Грънчаров“ актьорът и директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов.

Владо Николов в ПГЕЕ "М. В. Ломоносов": Във волейбола агресията е силно регламентирана

Той стана поредният посланик на кампанията „Бъди активен, не агресивен“ на Сдружение „G. O. Wake Up“ („Горна Оряховица, събуди се!“). Кампанията е насочена срещу агресията в училище и тече под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев.   

Лично инж. Добрев обясни същината й пред децата в горнооряховското училище и ги призова ако имат идея как този обществен проблем може да бъде преодолян, да я споделят. Опита на СУ „Вичо Грънчаров“ да бори агресията чрез спорт и изкуство сподели и директорът му Нели Атанасова.

Владо Николов става посланик на кампанията "Бъди активен, не агресивен"

"Учителите носят отговорност за вас и искат да направят света такъв, че да сте щастливи в него. Но всичко започва в семейството, то е в основата на същината ни. То първо трябва да ни научи, че ако направим нещо отвъд дори собствените ни представи за морал и етика, това нещо може да промени човека, срещу когото е насочено.

Всеки ден променяме света около себе си и това също е отговорност. В този свят общуваме, а общуването е не за да се доказваме, а за да научим нещо от другия. А ако научим нещо от другия, усилията ни ще бъдат възнаградени", сподели пред учениците Калин Сърменов.

Случка от личния си живот разказа в подкрепа на мнението си той. Когато бил в детската градина ги накарали да нарисуват нощен пейзаж. Рисунката на актьора била обявена за най-добра. Малко по-късно обаче той я намерил смачкана.

Красимир Балъков стана посланик на Сдружение "G. O. WAKE UP"

"След толкова години аз още помня името на момчето, което я смачка. Днес той е фотограф и животът ни срещна по работа след много време. Попитах го помни ли онази рисунка и онази история. Разбира се, че не помнеше. Ето пример как можем да променим човека насреща. Не вярвам в това, че когато те ударят по едната буза, трябва да подложиш и другата. Но вярвам, че трябва да се борим това да не се случва. Защитете достойнството и себе си със знаене", още веднъж посъветва учениците Калин Сърменов.

Посъветва ги и друго – никога да не спират да четат. "Литературата е повод да се обърнете към себе си. Да разберете, че не е нужно винаги да печелите – важното е да се борите за самоусъвършенстване, каза актьорът, според когото агресията е против логиката на човешките отношения", заяви Сърменов. По думите му, начинът да се преодолее е ако обществото като цяло се заеме с проблема.  

Преди срещата Сърменов сподели и личните си мотиви да подкрепи кампанията на „G. O. Wake Up“. "Някак си започнахме да забравяме поколенията, които идват след нас. Приемам го като лична кауза както към тези, които идват, така и към тези, които са били.

"Приятели мои" - комедийно шоу на Дарик радио и Сдружение "G. O. WAKE UP"

За мен е много важен примерът, т. е. по какъв начин ние предаваме историята, емоциите си, възпитанието си. Живеем в общество на крайни, тежки, бързи обороти. Тези деца имат нужда от подкрепа, имат нужда да знаят, че някой ги разбира.

Защото много често ние им говорим така, че те не ни разбират. Не се разбираме с децата си, защото живеем във време на краен егоизъм, време на липса на правила и логики. Затова семейството е оставено на трето глуха, него го няма.

В последните 30 г. обществото ни успя да създаде съвсем съзнателно една среда на липса на логика, на критерии. Ние не знаем кой е добрият, талантливият, кой е глупавият,
нямаме подредба на ценностни системи. А когато няма такива, хората искат да се самоизядат. Всеки казва „Аз съм!“.

Дълги години ще страдаме от това. Затова се включвам колкото мога, коментира Сърменов. И отново отправи послание към семейството да заеме мястото си. Дълбоко се съмнявам в качеството на нещо, постигната с лакти, с цената на всичко.

Объркахме се в нашето общество, няма логика в това, което се случва. И никой не чува този кошмар. Демокрацията беше непрофесионална в България. Един ден се събудихме и те ни казаха, че са се променили. Е как ще са се променили?! Само се залъгваме", категоричен е Сърменов.

Изключително активни бяха учениците от СУ „Вичо Грънчаров“ по време на срещата. Децата засипаха Сърменов с въпроси за театъра, агресията, за живота като цяло. Специален жест актьорът стори към преподавателя по физическо възпитание и спорт Еленка Йотова, която има рожден ден.

От свое име кметът инж. Добромир Добрев връчи на Калин Сърменов благодарствен адрес за включването му в кампанията „Бъди активен, не агресивен“ на Сдружение „G. O. Wake Up“.