Изборните чували не са опасни, разяснява в становище областният управител
Изборните чували не са опасни, разяснява в становище областният управител / DarikNews.bg, архив

Областният управител не е получавал сигнали за възникнали проблеми от Общинските избирателни комисии във Великотърновска област, които боравят с чувалите за съхранение на изборни книжа и материали. Това се казва в разпространено до медиите съобщение от Областна администрация по повод оплакване на общински служители във Велико Търново за здравословни  проблеми, причинени според тях от досега им с изборните чували.

В изборния ден главният секретар на Община Велико Търново Мина Илиева алармира, че 30 служители от общинската администрация, както и представители на ОИК, работили с изборните книжа в последните два дни, са получили алергична реакция, изразяваща се в сълзене на очите, изсъхване на носоглътката и обриви по лицето и ръцете. Според Илиева здравословният проблем е причинен от чувалите за съхранение на бюлетините, които се закупуват и доставят в ОИК от Областна управа.

Торбите за съхранение на изборните книжа и материали са доставени във всички общински администрации на територията на област Велико Търново от Областна администрация, уточняват от ведомството на доц. Пенчо Пенчев. Торбите са два вида - в бял и черен цвят, закупени са от местна фирма и разполагат със сертификат.  В Областна администрация на 28 септември са доставени 1200 бели чувала и 1700 черни чувала. Те са съхранявани в работните помещения на администрацията до предаването им на представители на съответните общински администрации.

Според заявката на Община Велико Търново на 29 септември са предадени на упълномощен представител 280 бели чувала и 350 черни чувала и оттогава те се съхраняват от общинската администрация.

Областният управител е разговарял с ръководителите на технически екипи в останалите 9 общински администрации, тъй като и те са работили със същия вид чували, и е установил, че проблеми от такова естество в останалите общини няма.

Паралелно с това е осъществен контакт с управителя на дружеството - производител на чувалите, който с писмена декларация, е обяснил, че и двата вида чували са произведени от полиетилен и отговарят на изискванията на европейските директиви за безопасност и вътрешнофирмените стандарти за качество.

В Областна администрация има количества от същата доставка, които се съхраняват за втория тур на изборите, като никой от служителите, имащи достъп до чувалите, няма здравословни проблеми от подобно естество, се посочва още в съобщението на доц. Пенчев.