Празникът на града се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница
Историческата и духовна българска столица Велико Търново отбелязва своя празник с безплатен екскурзоводски тур и множество прояви.

Празникът на града се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

По традиция празникът започна със света литургия, която беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. Четиридесет мъченици“, с участието на квартет „Ангелски гласове“.

В 9:00 часа в двора на църквата бяха поднесени цветя на саркофага на цар Калоян, след което ще бъде прочетен текстът от Асеневата колона, ще бъде отслужен водосвет и благослов за здраве и ще бъдат поръсени знамената на представителната част на Националния военен университет „Васил Левски”, както и на знамената на училищата на Велико Търново.В 9:45 започна празничното шествие с портретите на благодетелите на града. Пред сградата на Община Велико Търново се състоя празничен ритуал за издигане на знамената от 9-ти Етърски ученически гвардейски отряд.

Безплатният екскурзоводски тур започна в 10:00 часаот църквата „Св. Димитър“ и ще премине през историческите храмове „Св. 40 мъченици“, „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ и крепостта „Царевец“.

От 11:00 часа в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” започва тържествена сесия на Великотърновския общински съвет, на която ще бъдат обявени почетните граждани на историческата и духовна столица на България и носителите на наградата „Велико Търново“.

С решение на Общинския съвет през тази година титлата "Почетен гражданин на Велико Търново" ще бъде връчена на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и на актьора Любомир Бъчваров, номинациите са предложени от инициативни комитети.

Посмъртно за почетни граждани ще бъдат обявени хирургът д-р Иван Толеков, чиято номинация, издигната от Българския лекарски съюз, е подкрепена от над 2500 подписа от жителите на Велико Търново, и поетът Марин Бодаков, роден във Велико Търново - един от видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас, номиниран от интелектуалната общност в града.

Носителите на наградата „Велико Търново“ през тази година са Румяна Начева - журналист и основател на конкурса „Сребърна Янтра“, и инж. Георги Стефанов - дългогодишен председател на Общинския комитет „Васил Левски“.В рамките на празничния ден ще бъдат открити множество изложби. Акцент е откриването на ново експозиционно пространство в Художествената галерия “Борис Денев“ от 12:00 часа. Изложбата „Фотодесант“ на Вилхелм Йоцов е от 15:00 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“.  

На откритата сцена пред сградата на Община Велико Търново ще се състои „Празничен калейдоскоп“ с участието на ученици на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и изпълнения на Христо Кидиков, „Мери Бойс Бенд“, Дивна и великотърновски изпълнители и формации. От 17:00 часа ще започне концерт на Фолклорен ансамбъл „Мизия“.

В 19:45 часа на площад „Цар Асен І“ гостите на празника ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ и празнични фойерверки.

Кметът на града Даниел Панов отправи поздравителен адрес по повод празника към всички граждани.

Марина Петрова, БТА