/ БГНЕС, архив
Как ще се финансира проектът за изграждане на автомагистрала „Русе - Велико Търново“; кои са били водещите критерии при избирането на „комбинирания“ вариант на трасето и взето ли е предвид икономическото развитие на засегнатите общини? Това са част от въпросите, които народният представител Явор Божанков отправя към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в рамките на парламентарния контрол.

„Изграждането на автомагистрала Русе-Велико Търново е един от най-важните въпроси за област Велико Търново. Икономически, екологични и съображения за безопасността вълнуват населението на областта, имайки предвид, че проекта е за поколения напред.

Тази година ще стартират обществени поръчки за АМ „Русе-Велико Търново“

Изборът на трасе и връзките на населените места към него са от изключителна важност. Вашето министерство има огромен дълг пред местната общност“, аргументира се за сериозността на темата депутатът от „БСП за България“. Явор Божанков подчертава, че извън задължителното обсъждане на ОВОС, никакви други срещи и разяснения не са проведени до момента в засегнатите общини.

Междувременно Общинският съвет Горна Оряховица, представителите на местният бизнес от Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, жителите на Поликраище, Първомайци и др. изразиха своето недоволство от планираното трасе. Граждани внесоха жалби срещу ОВОС, а други инициират местна инициатива.

Явор Божанков припомня на министъра, че не е предвидена модерна връзка към магистралата. Към момента тежкотоварния трафик от Горна Оряховица, Лясковец и транзитния от Варна към Русе се осъщестява през село Първомайци, посредством мост от 1800 г. с едно пътно платно над река Янтра. Това е създава рискове за сигурността, неудобство за жителите, щети по локалната инфраструктура и сериозно забавяне.

Постъпила е жалба относно новата магистрала Русе - Велико Търново

Явор Божанков настоява министърат да отговори и дали ще проведе среща и дебат по същество с местната общност по трасето и връзките към него и в какви срокове? Министърът трябва да каже от трибуната на Народното събрание какво е разтоянието на вариант „комбиниран“ от индустриалната зона/летището на гр. Горна Оряховица?

Какво е разтоянието от гр. Велико Търново до гр. Русе според вариант „комбиниран“? Какво е разтоянието от гр. Горна Оряховица до гр. Русе според вариант „комбиниран“? Автомагистрала „Хемус“ преди автомагистрала „Русе-Велико Търново“ ли ще бъде изградена?