/ БСП
„Гласувах против отхвърлянето на ветото, защото в България коруцията е дълбоко вкоренен системен проблем. Това е държавна политика. Всяка обществена поръчка, която съм виждал, е нагласена. Винаги се знае кой ще я спечели“.

Това заяви Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“ в пленарна зала по време на дебатите за ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Парламентът отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Божанков даде пример с една охранителна камера, която на свободния пазар е 20 долара, а след обществена поръчка се доставя с цена 20 000лв. „Никой няма съмнение, че разликата между тези суми отива някъде нагоре. Законът е изпълнен. Корупцията е не само системна, тя е облечена във власт и в закон“, каза народният представител.

Парламентът прие новия антикорупционен закон

Божанков обърна внимание, че не е направен анализ защо съществуващите органи не дават очакваните резултати. Според него, когато няма политическа воля за справяне с корупция – се приема още един закон, прави нова агенция, създава се поредния орган.

Радев наложи вето на закона за противодействие на корупцията

Именно заради това, той заяви, че „в България приемаме по над 130 закона годишно. За 215 години демокрация във Великобритания са приети 4300 закона. В България с това темпо ще приемем 19 000 закона“, подчерта Божанков и заяви, че с приетият закон българите няма да получат очакваната борба с корупцията, нито правосъдие.

ПГ на „БСП за България” подкрепи ветото на президента.