Комисия по правни въпроси
Комисия по правни въпроси / БГНЕС
С гласа 10 „за”, 7 гласа „против” и нито един „въздържал се”, на извънредно заседание Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента Румен Радев върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Освен народните представители от Комисията, в дискусията участваха представители на президентската институция и Министерство на правосъдието.

20 декември: Парламентът прие новия антикорупционен закон

В края на миналата година парламентът прие окончателно антикорупционния закон, а президентът Румен Радев наложи вето в първия работен ден на 2018-а. Още преди да бъде приет, президентът и управляващите имаха съществените спорове по новия антикорупционен закон. В крайна сметка в пленарната зала беше прието новият орган да бъде избиран от парламента. Той трябва да обедини Комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, и има правомощия да иска подслушване.

Радев наложи вето на закона за противодействие на корупцията

В мотивите за ветото Румен Радев се посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. "Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“, се казва още в позицията на държавния глава. Радев смята, че на практика цялото ръководство на новия орган ще се избира от мнозинството в парламента и се създава опасност депутатите да се месят в работата му. В мотивите за връщане се посочва още същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

Комисия по правни въпроси
БГНЕС

Днес депутатите от правната комисия в НС се събраха, за да обсъдят ветото и го преодоляха. Преди заседанието Филип Попов от "БСП за България" поиска да разбере кое налага извънредното свикване на заседание на комисията, преди да е приключила ваканцията на депутатите.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че президентът е върнал текстовете по време на ваканцията и така те по-бързо ще влязат за обсъждане в зала.

Професор Емилия Друмева от президентския екип обясни, че мотивите за връщането на закона са чисто юридически и в тях няма нищо политическо. Сравнявахме чужди практики и международни договори,съпоставяхме и с Конституцията, каза тя и допълни, че всичко това било направено добронамерено.