Художник-алпинист от Трапезица-57 катери в Хималаите
Художник-алпинист от Трапезица-57 катери в Хималаите / Личен архив

Художникът Иван Мутафов, член на Алпийски клуб „Трапезица- 1957", е в Хималаите. Той е част от родна трекинг- група в Хималаите, която вече  е в базовия лагер под връх Анапурна.

Върхът е част от главния Хималайски хребет в западната част на Непал, висок е 8 091 метра и по този показател се подрежда на десето място в света. Името Анапурна на санскрит буквално означава "пълна с храна", но обикновено се превежда като „Богиня на реколтата".

Иван Мутафов е роден в Черни Осъм, а първото си изкачване е направил на четири години на връх Купена над Троян. Първата картина за която има спомен е орел, нарисувал я е в трети клас. Изографисал е четири църкви. Поделя времето си между планината и триножника. Най-високото място на което е рисувал е на 5500 метра надморска височина по склоновете на връх Еверест. Настоящият му трекинг е трети в Непал.

С Анапурна е свързан още един великотърновски алпинист. През 1989 г., в  състава на третата Национална алпийска експедиция, Петър Панайотов изкачва връх Анапурна заедно с Людмил Янакиев и Огнян Стойков.