Горна Оряховица домакинства първа работна среща по проект CIVITAS Plus
Горна Оряховица домакинства първа работна среща по проект CIVITAS Plus / netinfo

Горна Оряховица е домакин на първата работна среща на партниращите си страни по проект CIVITAS Plus. Градът е първият в страната, който успешно разработи и защити проект по европейската програма CIVITAS Plus. Той ще се реализира заедно с градовете Перуджа (Италия), Бат (Великобритания), Шченичек (Полша) и Скопие (Македония).

За целта бе учреден консорциум „Ренесанс”, обединяващ 48 организации от петте държави. От българска страна това са община Горна Оряховица, Института по транспорт и комуникации в София, „Янтра транспорт” ООД, Летище – Горна Оряховица, „Поделение пътнически превози – Горна Оряховица и Областно пътно управление – Велико Търново.

Проектът CIVITAS Plus е насочен към по-малките населени места, като крайната цел е нарастване на употребата на алтернативни горива, стимулиране на колективните видове транспорт и изграждане на нова организация на транспортната схема в съответните населени места.

Продължителността на проекта е 48 месеца и се очаква да приключи през септември 2012 г. До тогава Горна Оряховица трябва да изготви стратегия за устойчиво развитие на транспорта, което включва проучвания и варианти за прилагане на нова паркинг политика и нови обходни пътища, извеждащи товарния транзитен трафик извън града.

Предвижда се нова организация на движението в района на летището и жп контейнерния терминал, както и преоборудване на част от автобусите на градския транспорт за използване на биодизел и метан. Ще бъде въведена и информационна система обхващаща всички видове транспорт.