Учениците от 5 до 12 клас във Велико Търново се връщат в училище на ротационен принцип. Това става възможно, тъй като средната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 в региона спадна до 491 на 100 хил. души.

От Регионалното управление на образованието уточняват, че училищата трябва да подготвят графиците, по които ще учат младежите от 5 до 12 клас, до края на днешния ден. Присъственото обучение ще е на 50%. Тези, които през настоящата седмица са в класните стаи, другата ще учат онлайн и обратното.

Близо 146 хиляди малки ученици се върнаха в класните стаи

В общините Сухиндол и Стражица заболеваемостта е под 250 на 100 хил. души. В Сухиндол всички ученици вече учат присъствено, а в Стражица се създава организация от утре също всички да се върнат в класните стаи. Следи се заболеваемостта в Златарица, като към днешна дата тя е 277 на 100 хил. души. От този понеделник и учениците в общините Горна Оряховица и Лясковец учат по график.

Децата от начален етап учат присъствено само там, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 хил. души. Те влизат в училище, след като им се направи тест, ако родителите са дали съгласие. Към момента това важи за над 50% от учениците от 1 до 4 клас.