Гибелта на Апостола почете едноименната детска градина в Свищов
Гибелта на Апостола почете едноименната детска градина в Свищов / netinfo
135 години от обесването на Васил Левски отбеляза едноименната детска градина в Свищов. Със стихотворения и песни децата от подготвителната група припомниха за живота и делото на Апостола на свободата. На тържествената церемония бе осветено и знамето на детското заведение, което е първото в крайдунавския град, въвело свой символ. Знамето е изработено от Златанка Костова - върху зелен фон са извезани името на градината и годината на нейното основаване.

ЦДГ „В.Левски” е най-старата детска градина в Свищов, открита през 1945 г. Тогава е носела наименование „Дневен детски дом номер едно”, а името на Васил Левски получава 30 години по-късно.

При откриването, забавачницата стартира с една група от около 40 деца, обучавани от 2 учителки. От 1964-та се помещава в настоящата сграда, построена на мястото на къщата на Яни Станчов, където се предполага, че е бил посрещан Левски.

В момента в детското заведение има 5 групи със 108 деца, за които се грижат 12 учителки.

Заедно с всички други занимания, малчуганите изучават и историята на своя патрон. В прикачения файл чуйте част от нещата, които децата са научили в детската градина за Васил Левски.