Г. Първанов: Трапезица вече доказва историческото си място
Г. Първанов: Трапезица вече доказва историческото си място / netinfo
Преди две години започнахме нещо, от което вече се виждат добрите резултати и хълмът Трапезица вече доказва историческото си място. Това каза във Велико Търново президентът Георги Първанов. Той се запознае отблизо с археологическите разкопки на хълма, които за втора поредна година са част от летния семинар “Съхрани българското”. Инициативата на Национално движение “Българско наследство” за разчистване на старите български столици започна през 2005 година и е под патронажа на президента.
Държавният глава сподели, че се радва от факта, че държавата е намерила сили да задели достатъчно ресурс и да мобилизира професионално ангажираните специалисти, които да се включат активно в тази инициатива.
Георги Първанов изрази увереност, че летните бригади са полезни за стабилното професионално развитие на младите хора, които участват в тях, тъй като те получават добра подготовка и сертификат за преминат стаж.
Президентът се срещна със студентите, които участват в летния университет по археология. Той дори лично почисти част на декоративна чашка, която е била от фасадната украса на Църква номер 8 – една от най-големите на хълма Трапезица. Близо три века храмът е пазил мощите на Св. Иван Рилски.