Европа директно финансира проекти на пенсионерски клубове
Европа директно финансира проекти на пенсионерски клубове / Дарик нюз, архив

Десет пенсионерски клуба от цялата област ще бъдат финансирани от Европейски център "Европа Директно" за осъществяване на съвместните проекти, в които се очаква да включат над 2000 участника, съобщи ръководителката му Теодора Калейнска. Инициативата е част от мероприятията свързани с обявената от Европейската комисия-  2012 година за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

Отличени са проектите в сeлата Горски Долен Тръмбеш, Драганово, Ресен, Свищов, Павел, Първомайци, Овча могила, Елена, Полски Тръмбеш и Самоводене.

Разнообразният календар до декември  включва представяне на ритуали „Серенада на любимия учител”, „Градска и селска сватба и годеж”, „Седянка” и др. Интересно за малки и големи ще бъде представянето на игрите на баба и дядо,  на традициите по време на жътва и гроздобер, при отбелязване на традиционни български празници, а в с. Павел ще се проведе празник на чушката и домата. Серия от изложби, изложения, дегустации, беседи и срещи присъстват още в програмата на одобрените проекти.

Студенти от клуба по устна история към Исторически факултет на ВТУ и студентски клуб „Европа” ще запишат спомените на възрастните хора в тематични блокове, които ще бъдат издадени в общо електронно списание в края на 2012г.

Европейски център Европа Директно-Велико Търново ще домакинства на регионалната среща на най-активните пенсионерски клубове от Централна и Североизточна България, като в началото на ноември пенсионери от Русе, Шумен, Габрово, Сливен и Велико Търново ще коментират съвместната си работа и ще подредят общи изложби.