Етем:Общините не са готови за евентуални наводнения, едни от най-критичните обекти са микроязовирите
Етем:Общините не са готови за евентуални наводнения, едни от най-критичните обекти са микроязовирите / netinfo
“Микроязовирите са едни от най-критичните обекти, които създават предпоставки за наводнения. Пари за тяхната поддръжка не са отпускани през последните 20-30 години”, каза във В.Търново вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. 1 955 са микроязовирите в цялата страна. В началото на 90-те години те са прехвърлени за стопанисване от държавата на общините. Според министър Етем обаче кметовете не разполагат с необходимите средства, административен капацитет и кадри, за да наблюдават и поддържат тези обекти. Министърът посочи, че за последните седем години Университетът по и архитектура и строителство са излезли едва 250 специалисти за хидро-строителството и 305 ВиК-кадри.

Кметът на В.Търново Румен Рашев ще предложи на Националното сдружение на общините да бъде иницииран публичен дебат за това кой трябва да стопанисва микроязовирите. В дискусията трябва да се включат представители на общини и на министерството на земеделието и продоволствието.

“Въпреки бедствията от миналата година общините и сега не са готови да посрещнат пролетното пълноводие, като най-големия проблем си остават непочистените речни корита, коментира още министър Емел Етем. Тя призова кметовете да предвидят в общинските бюджети средства за корекция на речните корита и охрана на населените места от евентуални наводнения.