Емил Красимиров шампион на България на обездка и прескачане на препятствия
Емил Красимиров шампион на България на обездка и прескачане на препятствия / Sofia Photo Agency

Две шампионски титли по конен спорт спечели Емил Красимиров. На проведеното на конна база "Хан Аспарух" в София Държавно първенство за деца и юноши младият жокей на "Калоян- 92" триумфира в две от трите дисциплини.

След тридневната надпревара възпитаникът на Михаил Костов се окичи със златните медала на обездка с кон Дезар и на конкур ипик със Самурай. В обездката се включиха 13 жокея с 18 коня, а в състезанието по прескачане на препятствия, съоръженията бяха с височина 120 сантиметра.

В София великотърновският клуб извади още една надежда при децата. Йоана Захариева с Ниагар се класира пета при дебюта си в републиканският шампионат.

При юношите Тодор Киров донесе сребро и бронз за "Калоян- 92". В обездката той завърши втори с Дезар, а в конкур ипика, на препятствия с височина между 115 и 130 сантиметра, е трети с Гигант. Киров бе втори в прескачането на препятствия в началото на състезанието, но след това отстъпи едно място по- назад.

Съотборникът му Даниел Атмаджов със Самурай е пети на конкур ипик. В първенството участва и Александър Красиморов със Сан Диего. Той тръгна силно и поведе в класирането при юношите, но не успя да удържа позицията и остана без медал.

"Очаквах да имаме шампиони при юношите, но не винаги крайното класиране отговаря на възможностите. Допуснахме грешки, които ни костваха титлата", коментира Михаил Костов. От 3 до 5 септември възпитаниците му Емил Красимиров и Тодор Киров ще представят България на Балканските игри във Войводино /Пловдивско/, а първа резерва на националния тим е Александър Красимиров.