Еленските общинари скочиха срещу бъдеща забрана на риболова в язовир Йовковци
Еленските общинари скочиха срещу бъдеща забрана на риболова в язовир Йовковци / Дарик нюз, архив

Общинският съвет в Елена прие декларация в подкрепа на искането на местните риболовци  да не бъде забраняван улова в язовир „Йовковци" за срок от 3 до 5 години. 

"Туризмът е съществен поминък на населението от община Елена. Той е пряко зависим от любителския риболов в язовир „Йовковци". Много собственици от семейни хотели и къщи за селски туризъм ще останат без гости и без препитание в този и без това беден район. Местните любители на въдичарския риболов ще останат без единствения свободен водоем за практикуване на любимия спорт. Пълната забрана на риболова в язовир „Йовковци" ще доведе до отлив на туристите", се казва в декларацията приета от общинарите.

Според местната власт замърсяването в района се дължи най-вече на бракониерски набези и занижения контрол от страна на ръководството на язовира. "Не са редки случаите на промишлен риболов с моторни лодки във водите на язовира", пише още в документа.

Копие от решението на Общинския съвет в Елена е изпратено до президента на България, до Народното събрание, до Министерски съвет, Министерство на околната среда и водите и до Областния управител на Област Велико Търново.