Експедиция катери Памир
Експедиция катери Памир / netinfo

Седем великотърновци и един кюстендилец са в състава на експедицията на Туристическо дружество “Трапезица 1902”, която в сряда тръгва за планината Памир.

Първата спирка на алпийците е базовия лагер “Лукова поляна”, който се намира на 3 800 метра надморска височина в подножието на връх Независимост. Най-северният седем-хилядник в Памир е висок 7 134 метра и е известен още с имената Ленин и Кауфман.

В състава на експедицията е заместник-кметът на Община Велико Търново Йордан Грозданов, който редовно играе футбол и е участвал в Европейско първенство по водно спасяване. Той ще сложи в раницата си и футболна топка, за да разбере как се рита на 4 000 метра над морското равнище.

В базовия лагер нашите ще изиграят и международен мач, тъй като в края на юли там ще празнуват 40-годишнината от създаването на лагера и ще има поне 700 алпинисти от цял свят.

В алпийския екип има само една жена - Светлана Георгиева. Тя е качвала първенеца на Алпите – връх Монблан.

Двамата ски-алпинисти в групата Стефан Петров и Боян Димов са твърдо решени да станат седмият и осмият българин, спуснали се със ски от връх Независимост. Стефан Петров е един от най-титулуваните ски-алпинисти у нас - четири пъти е ставал шампион на страната. Четири пъти е завършвал и Пиераменти - алпийският еквивалент на колоездачната обиколка на Франция “Тур дьо Франс”.

По 7 000 лева струва участието на всеки един от групата в експедицията. С общите разходи се очаква бюджетът да надхвърли 60 000 лева.

35 кг. е личният багаж, който ще носи всеки от алпинистите.

Атаката на върха ще се проведе между 6 и 9-ти август като маршрутът преминава през четири височинни лагера като последният е на 6 400 метра. Завръщането е планирано за 14 август.