Екоинспекцията глоби две фирми през изминалата седмица
Екоинспекцията глоби две фирми през изминалата седмица / netinfo
Два акта за нарушения състави през изминалата седмица регионалната екоинспекция във Велико Търново. Експертите са направили общо 24 проверки и са издали 6 предписания за отстраняване на допуснати нередности.
Голяма част от проверките са свързани с управлението на отпадъците - дали фирмите имат разрешения за дейности с отпадъци, дали се спазват условията в тях, дали се води отчетност за събраните количества отпадъци и как се третират. За работа без разрешение от РИОСВ е глобена фирма от Свищов, а за неводене на необходимата отчетност – фирма от Велико Търново.
Две проверки са извършени по подадени жалба и сигнал в инспекцията. Проверена е жалба на жител от гр. Севлиево срещу отглеждането на домашни животни от съседа му в м. “Мармарча”. Установено е, че има нарушение, тъй като с торов отпад се замърсява терен, общинска собственост. Издадено е предписание да се почисти територията в срок до 24 август.
При направената проверка по подаден сигнал на чешма на изхода на с. Самоводене, община Велико Търново е констатирано, че обекта се замърсява с битови отпадъци. Издадено е предписание на кмета – да бъде почистено пространството около чешмата, а отпадъците да бъдат извозени на селското сметище.
Предстои проверка за изпълнение на предписанието.