Джипита: Не са предвидени средства за новите профилактични изследвания
Джипита: Не са предвидени средства за новите профилактични изследвания / Sofia Photo Agency
Джипита: Не са предвидени средства за новите профилактични изследвания
37158
Джипита: Не са предвидени средства за новите профилактични изследвания
  • Джипита: Не са предвидени средства за новите профилактични изследвания

Вече са в сила разпоредбите на Национален рамков договор 2011, промените в Закона за здравното осигуряване и други поднормативни актове, регламентиращи обема на медицинската и дентална помощ, заплащана от НЗОК.

От тази година към профилактичните прегледи са включени мамография при жени от 50 до 69-годишна възраст, веднъж на две години и изследване на туморни маркери за рак на простатата при мъже над 50-годишна възраст, също веднъж на две години.

Все още обаче няма яснота как точно ще се извършват профилактичните дейности през 2011 г., коментира председателят на Сдружението на общипрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров. Според него към обема от досегашните дейности за профилактика се включват нови изследвания, без да са предвидени средва за тяхното извършване.

По този начин повече от половината здравноосигурени пациенти са застрашени да останат без профилактика, заради липса на финансиране, а новите изследвания на простатата и мамографията ще си останат едно добро пожелание, прогнозира д-р Димитров.

По думите му няма яснота и какво ще се случва с така наречените дежурни кабинети, които от тази година трябва да заработят към болниците, за да облекчат работата на общопрактикуващите лекари, като поемат част от техните спешни пациенти.  

Предвижда се подобен кабинет да бъде разкрит във Великотърновската областна болница, но идеята тепърва ще се обсъжда с шефа на здравното заведение д-р Людмил Гецов.

Съгласно новите разпоребди на Закона за здравното осигуряване, от януари влезе в сила и промяна в размера на потребителската такса, заплащана от пенсионерите. Те ще заплащат сумата от 2,40 лв., а не както беше досега 1,00 лв. за всяко посещение при лекаря или стоматолога в извънболничната помощ.

Повече за новите моменти ще чуете от д-р Христо Димитров в звуковия файл.